Spitalul Municipal Medgidia
Măsura preluării coordonării Spitalului Municipal Medgidia de către Ministerul Sănătății nu va influența activitatea unității spitalicești, sunt de părere atât primarul municipiului, Valentin Vrabie cât și managerul unității sanitare, Eugen Aglițoiu. Spitalul Municipal din Medgidia este unul dintre cele mai bine dotate unități medicale din județul Constanța, acest lucru datorându-se investițiilor făcute în ultimii ani de către administrația locală. Numai pentru acest an, unității spitalicești i-au fost alocate aproape 5 milioane de lei pentru aparatură medicală, medicamente, pentru alte cheltuieli care nu sunt acoperite de Casa de Sănătate, dar și pentru lucrări de reabilitare. Acesta este și motivul pentru care Spitalul Municipal Medgidia a fost ales de către Ministerul Sănătății să devină spital suport Covid.

“Guvernul României a decis ca, în perioada pandemiei, toate unitățile sanitare care se aflau în subordinea autorităților administrației publice locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Va fi transferată inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcții de conducere”, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Pentru anul 2020 am alocat 4,9 milioane de lei pentru aparatură medicală, medicamente, alte cheltuieli dar și pentru reabilitarea spitalului”

Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, a explicat că doar coordonarea activității spitalului, care până acum era în sarcina Direcției de Sănătate Publică, a trecut la Ministerul Sănătății, administrațiile locale rămânând cu obligația administrativă:

„Este o măsură bună, este foarte corect, așa trebuie să funcționeze, mai ales în momente ca acestea. Acum nu mai este loc loc de politică, trebuie să strângem rândurile și să depășim situația. Eu oricum nu m-am băgat niciodată în activitatea spitalului, orice a considerat managerul că trebuie făcut pentru spital, autoritatea locală a dat sumele necesare. În fiecare an am alocat banii necesari, iar până acum, pentru anul 2020 am alocat 4,9 milioane de lei pentru aparatură medicală, medicamente, pentru alte cheltuieli care nu sunt acoperite de Casa de Sănătate, dar și pentru reabilitarea spitalului”, a declarat edilul.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De altfel, dotările existente la Spitalul Municipal Medgidia au fost și motivul pentru care autoritățile au decis ca unitatea spitalicească să devină spital suport pentru bolnavii cu COVID-19 și să preia și femeile însărcinate infectate cu COVID-19.

Persoanele testate pozitiv care fac dializă și prezintă forme grave sau critice, vor fi tratate la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, iar pentru celelalte cazuri a fost nominalizat Centrul de dializă Fresenius NephroCare, ca tura suplimentară.

La Spitalul Județean se vor trata toate cazurile grave, respectiv urgențele majore: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, neurochirugie și traumă majoră. Celelalte cazuri – pancreatite, apendicite, vor fi tratate la Spitalul Medgidia.

Astfel, ambulanțele vor fi canalizate spre Medgidia.

Managerul Spitalul Municipal Medgidia: „Analiza corectă se va face abia după ce se va termina epidemia”

La rândul său, managerul Spitalului Municipal Medgidia, Eugen Aglițoiu, spune că fiind stare de urgență, cu toții trebuie să ne conformăm deciziilor.

„Vom funcționa ca și până acum, Ministerul Sănătății va asigura astfel o conducere integrată a tuturor spitalelor, s-au gândit să nu mai existe bâlbe în acțiuni. Sunt anumite fonduri care pot fi accesate integrat și pot fi decontate din bani europeni, licitațiile se pot face la nivel ministerial și vor repartiza resursele în funcție de nevoi. Din punctul meu de vedere, decizia este una bună, analiza corectă se va face abia după ce se va termina epidemia”, a declarat Aglițoiu.

De altfel, în ultimele zile, de la aflarea veștii că Spitalul Medgidia se află pe lista celor care oferă suport bolnavilor de COVID-19, în cadrul unității spitalicești s-au făcut o serie de modificări iar personalul medical a beneficiat de instruire specială pentru astfel de situații.

„Fiecare Direcție de Sănătate Publică și-a făcut un plan de urgență, plan care s-a făcut la nivel de spitale și care se pliază pe cel al Ministerului. Restul măsurilor se iau în continuare la nivel local – cum ar fi aprovizionarea cu echipamente de protecție, modificarea circuitelor. Spitalul nostru nu este un spital de Boli Infecțioase. Am făcut circuite pe zone verde, roșie pentru ca personalul și pacienții care nu sunt afectați de Covid-19 și care au patologie de organ să nu se infecteze. S-au amenajat camere de echipare – dezechipare, s-a făcut instruire a personalului – toate s-au făcut într-o săptămână”, ne-a mai spus managerul unității spitalicești.

”Bravii mei colegi și-au lipit palmele, inimile și gândurile înaintea inamicului invizibil!”

”Peretele Sperantei! Unul din peretii ridicati zilele acestea pt a separa zona rosie de zona verde, in Spitalul Medgidia. Bravii mei colegi si-au lipit palmele, inimile si gandurile inaintea inamicului invizibil!” este mesajul postat de managerul Aglițoiu pe contul său de socializare.

Unul din peretii ridicati zilele acestea pentru a separa zona roșie de zona verde, în cadrul Spitalul Municipal Medgidia
Unul din peretii ridicati zilele acestea pentru a separa zona roșie de zona verde, în cadrul Spitalul Municipal Medgidia

Sursa foto:https://www.facebook.com/profile.php?id=100009766819100

Citește și:

În perioada pandemiei, spitalele trec în subordinea Ministerului Sănătății

Bilanț nou al cazurilor confirmate cu COVID-19 în județul Constanța

Peste 600 de persoane au ieșit din izolare la nivelul județului Constanța, încă 816 sunt în carantină

Cu ajutorul Primăriei, Spitalul Municipal Medgidia este pregătit să facă față oricăror situații medicale legate de COVID-19

Bugetul municipiului Medgidia a fost aprobat. Primarul Valentin Vrabie: “După patru ani de zile pot să declar medgidienilor că orașul și Spitalul Municipal au fost salvate de la faliment. Se fac investiții masive în Medgidia!”

Un nou parc va prinde contur în Medgidia în zona IMUM. Care este stadiul altor proiecte care se derulează în municipiu

Un nou echipament de ultimă generație pentru Spitalul Municipal Medgidia

O nouă etapă în cadrul procesului de modernizare a Spitalului Municipal Medgidia: Încep lucrările de reabilitare a unității spitalicești

Dotări noi la Spitalul Municipal Medgidia: sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație

Spitalul Municipal Medgidia se modernizează. 10 milioane de euro fonduri nerambursabile atrase până în prezent

S-a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea Spitalului Municipal Medgidia

Moment crucial pentru cetățenii Medgidiei. Începe reabilitarea Ambulatoriului Spitalului Municipal

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.