FIBA 3X3
FIBA 3X3
Cu o zi înainte de debutul unuia dintre cele mai spectaculoase evenimente sportive organizate la Constanța, turneele finale ale FIBA 3×3 Nations League și FIBA competiție rezervată senioarelor, organizatorii au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă despre beneficiile aduse Constanței, dar nu numai, prin organizarea acestei competiții de talie mondială. 

Constanța se află, pentru cinci zile, pe harta mondială a baschetului 3X3.

Pe malul Lacului Siutghiol, pe o arenă special amenajată pentru acest eveniment, dar și în incinta unui mall din municipiul Constanța, se vor desfășura turneele finale ale FIBA 3×3 Nations League, competiție dedicată tinerilor sub 23 de ani, și FIBA 3×3 Women’s Series, competiție rezervată senioarelor.

Aici vor fi prezenți peste 300 de jucători și jucătoare de top în baschetul 3×3 internațional, disciplină care începând cu Tokyo 2020 este prezentă și în programul Jocurilor Olimpice.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Cele mai bune 32 de echipe de baschet trei la trei din lume, 24 la tineret și 8 la feminin senioare sunt pregătite de startul finalelor mondiale.

Naționalele României sunt prezente în ambele turnee.

La tineret, România a reușit anul trecut să ocupe locul al doilea în finala FIBA 3×3 Nations League la masculin, iar jucătorul constănțean Cristian Mâinea a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției.

În circuitul feminin, România a reușit anul acesta un loc trei la Mastersul de la Ulaanbaatar, Mongolia. Competiția în finala FIBA 3×3 Women’s Series va fi una acerbă.

Campioana olimpică, Statele Unite, campioana mondială, Franța, câștigătoarea ediției precedente a circuitului feminin profesionist, Germania și campioana europeană din 2021, Spania, vor fi prezente la Constanța.

Echipele noastre au adversari redutabili încă din faza grupelor, fetele urmând să se dueleze cu Franța și Statele Unite, iar băieții cu Mongolia și Japonia.

Ionuț Rusu: „Ne dorim să punem Constanța pe harta sportului internațional”

„Așa cum în sport se spune în baschet „Grap every oportunity”, asta facem și noi, municipalitate în acest mandat. Standardul pe care noi l-am avut, organizând turneele de calificare pentru campionatele europene de baschet 3X3, au determinat Federația internațională să ne acorde șansa de a ne oferi posibilitatea să organizăm un eveniment major din calendarul internațional și iată că astăzi, ne bucurăm și suntem mândri că suntem parte din acest proiect. Așa cum v-am promis de la bun început, astăzi, Constanța, își propune să devină un centru important al sportului. Vrem să aducem la malul mării evenimente de top ale sportului mondial și ne dorim să promovăm sportul în rândul tinerilor. Îi aștept pe toți constănțenii să fie alături de noi și să susțină naționalele României”, a spus viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu.

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu a mai precizat că acest eveniment care va avea loc timp de cinci zile la Constanța este cel de-al treilea campionat mondial care are loc în municipiul de la malul Mării Negre, în ultimii ani.

„Ne dorim să punem Constanța pe harta sportului internațional. În același timp cu această competiție, la Constanța se desfășoară campionatul Mondial de Tineret la Șah, unde sunt prezenți peste 740 de sportivi din 74 de țări. Ce vedeți zilele acestea, este doar un început. Așa cum v-am promis, ne dorim ca orașul să renască nu doar prin cultură. Clubul Sportiv Municipal Constanța este un produs alături de cei mai buni specialiști, realizat pentru tineret și pentru creșterea orașului Constanța”

FIBA 3X3 la Constanța
FIBA 3X3 la Constanța

La eveniment a fost prezentă și Svetlana Drăgușin, secretar general adjunct al Federației Române de Baschet, dar și una dintre sportivele din Lotul României în competiția de Senioare, Bianca Fota.

„Orice turneu organizat 3X3 este o plus valoare adusă baschetului românesc. Acest campionat mondial ne dă o șansă pentru o calificare pentru Olimpic Beach Games de la anul care se organizează din doi în doi ani. În 2023 se va organiza la Bali, în Indonezia. Orice eveniment ne aduce plus valoare de imagine, în baschet și vom depune toate eforturile pentru dezvoltarea acestui sport”, a spus Svetlana Drăgușin.

La rândul său, președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța, Andrei Talpeș a precizat că în trei zile, la Constanța vor avea loc trei finale mondiale:

„Asta înseamnă mult, o muncă imensă întinsă pe mai mulți ani și numeroase evenimente și a unor investiții din partea Primăriei Constanța pentru a ajunge la un asemenea nimvel. Provovarea orașului Constanța prin intermediul unor astfel de evenimente sportive face parte din strategia CSM Constanța. (…) România participând și organizând astfel de evenimente acumulează multe puncte în ratingul mondial și asta ne ajută să fim din ce în ce mai aproape de încă o calificare la Jocurile Olimpice sau să pregătim Los Angeles, dacă nu va fi Paris”, a precizat Andrei Talpeș.

Valoarea totală a premiilor pentru competiția de elită din baschetul 3×3 feminin este de 280.000 de dolari.

Fanii vor acces gratuit în tribune și vor avea ocazia să praticipe la numeroase concursuri cu premii, care vor fi organizate în pauzele dintre meciuri. De asemenea, pe constănțeni îi așteaptă, pe lângă meciurile spectaculoase de baschet și reprezentații de circ, momente de dans, muzică non-stop și multe alte surprize.

Meciurile se vor desfășura cu începere de la ora 16.00 în primele două zile de competiție, miercuri și joi, de la ora 14.00 vineri și din nou de la ora 16.00 sâmbătă și duminică.

Finala pentru Nation League va avea loc vineri, pe 16 septembrie, iar finala FIBA 3×3 Women’s Series va avea loc duminică 18 septembrie.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.