(FOTO/VIDEO) Cu Gabi Aftenie și Alina Chirilă performanța în kaiac-canoe la Constanța are viitor
Sport
Doi foști sportivi de performanță în kaiac-canoe, Gabi Aftenie și Alina Chirilă, se ambiționează să muncească și să creadă că la Constanța, încă mai există șanse ca măcar unul din cei puțin peste 20 de sportivi pe care îi antrenează să ajungă campion mondial ori olimpic. Iar la acest deziderat muncesc pe brânci toți, ca o echipă. Gabi Aftene duce mai departe tradiția performanței construită de părinții săi, regretatul mare antrenor Ștefan Aftenie și Maria Aftenie.
De două ori pe zi, în fiecare zi, de mai mulți ani după ce și-au încheiat cariera de sportivi de performanță, cei doi antrenori pregătesc, la Constanța, copiii care își doresc să devină campioni.
Cu multă muncă, eforturi, sacrificii și ambiție, sportivii ce practică kaiac-canoe la Clubul CS Farul, legitimați din octombrie 2022 și la CSM Constanța, antrenați și susținuți permanent de cei doi antrenor, adaugă zi de zi câte o piesă din puzzle-ul carierei lor.
Viața unui sportiv nu este deloc una ușoară, indiferent de sportul practicat.
A practica kaiac-canoe nu este doar despre efort și ambiție, este despre a-ți depăși limitele și deseori condiția.
În sala de antrenamente a Clubului Sportiv Farul de pe malul Lacului Siutghiol, în zona Ceronav atmosfera în care se pregătesc sportivii este una relaxantă. Toți știu ceea ce au de făcut și nimeni nu trișează.
Cei mai mulți sportivi care se antrenează sunt veniți din diferite colțuri ale județului Constanța sau Tulcea, respectiv din Ghindărești, Gălbiori, Slava Cercheză sau Năvodari.
Profesorii au fost cei care le-au oferit șansa de a deveni campioni. „Noi mergem prin clasele elevilor, în toată Dobrogea pentu a-i încuraja să vină să practice sport”, ne-a declarat Gabi Aftenie, fost sportiv de performanță. Copiii locuiesc în clădirea în care se antrenează, care funcționează ca un internat, iar la cursuri merg la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”.
Antrenamentele sunt intense și nu țin cont de starea vremii:
„Atunci când este vreme rece și nu putem ieși pe apă, facem pregătire fizică. Antrenamentele încep cu alergare de șase kilometri, încălzirea și apoi avem program: cu cei mari – dimineață – trenaj cu alergare și după amiază alergare cu sală (forță), lucrărm pe grupe. Când ieșim pe apă facem specificul nostru – unde stau cam o oră jumătate. Avem încălzire și pe apă, apoi avem bucăți de 6 kilometri. Traseul pe care îl parcurgem este de 3 kilometri. În general, la antrenament, sportivii fac între 10 și 12 kilometri, depinde de condițiile meteo”, ne-a declarat Alina Chirilă.
„Vara mergem pe ghiol până în capătul lui, la Scoica. Noi îi supraveghem în permananță. În această perioadă le dăm un barem de timp, dar noi îi ghidăm”, a compeletat Aftenie.
Sportivii se pregătesc la acest moment pentru Campionatul Național care va avea loc luna viitoare.
Cei mari se pregătesc pentru Cupa României și Campionatele naționale de fond 5000 m – seniori care vor avea loc între 6 și 9 aprilie 2023, la Bascov, pe Lacul Budeasa, juniori pentru Campionatul Național de Juniori – juniori I și II, iar cadeții pentru viteză și fond în perioada 24 aprilie – 2 mai.
În prezent sunt 24 de sportivi care practică performanță, dintre care șase sunt fete.
Acestora li se adaugă alte două fete convocate la Lotul Național – una la juniori – Alexandrov Andreea Bianca și una la tineret – Belibou Nicoleta Georgiana, în vârstă de 20 de ani. „Sunt două fete ambițioase, care au evoluat, ca om și ca sportivi și care, în fiecare zi muncesc să-și depășească limitele”, ne-a spus Gabi Aftenie.
În 2022, Alexandrov Andreea Bianca a obținut locul 5 la Campionatul European de juniori și U23, iar Belibou Nicoleta Georgiana, locul 5 la Campionatul Mondial din 2021.
Cel mai vechi sportiv antrenat de Aftenie și Chirilă este Nistor Iulian care practică acest sport de șapte ani.
La acest moment, antrenorul Gabi Aftenie îl pregătește pe Averian Ivan pentru a participa la Campionatul Național la proba de SUP, Stand Up Paddel care a fost inclusă de curând printre probe: „Ne gândim la Averian Ivan, el este canoist și se aseamănă, la această probă trebuie să stea în picioare. Până acum nu s-a mai făcut la noi în țară”, ne-a declarat Aftenie.
https://youtu.be/J1Tj-BPLzZM
„Noi trebuie să fim și psihologi, pe lângă antrenori, dar și părinți. Sunt unii copii foarte talentați, dar psihologic sunt foarte jos și trebuie tot timpul să vorbim cu ei, să îi susținem, să îi încurajăm. În concurs, sunt unii care clachează. Spre exemplu, Georgiana Belibou, este foarte bună și la antrenamente, dar în concurs este extrem de emoționată, trebuie să fii tot timpul cu ochii pe ea„, ne-a povestit Alina Chirilă.
Pe lângă suportul antrenorilor, de curând sportivii au început să facă și ședințe de consiliere psihologică. „Avem o doamnă psiholog de la CSM Constanța care vine o dată pe săptămână și vine cu fiecare în parte. Au fost reticenți la început, dar acum au început să fie mai relaxați. Este bine și pentru noi acest ajutor”, a mai spus Chirilă.
Gabi Aftenie: „Problema noastră cea mai mare baza materială”
Dincolo de investițiile în clădirea care le este și casă și sală de antrenamente, și antrenorii, dar și sportivii, și-ar dori aparate noi pe care să lucreze, dar și ambarcațiuni:
„Aparatele pe care ne antrenăm acum sunt făcute de tata, în 1986, de atunci lucrăm cu aceleași. Noi avem nevoie de aparate profesionale, un multifuncțional la noi nu ține, se rupe. Avem ambarcațiuni pe care tragem din 1992, restul, ce este achiziționat a fost cumpărat din banii mei și ai tatălui meu. La noi la Club nu se pot lua bărci, e 4.000 de euro una …
Bărcile sunt problemă mare. Dacă te duci la concurs cu bărci făcute în 1991 și te întâlnești, de exemplu cu sportivi de la Deva, care au primit sponsorizare de la o fabrică de ciment, și au primit bărci de 60.000 de euro, urmează să le facă și bază sportivă, diferența este una mare. Aceasta este problema noastră cea mai mare baza materială, acestea sunt pentru noi cele mai importante”, ne-a mai spus Gabi Aftenie.
Cu toate acestea, nici condițile bazei de pe malul Lacului Siutghiol nu sunt de neglijat.
Gabi Aftenie duce mai departe tradiția pentru performanță a părinților săi și crește campioni, deși condițiile de pregătire nici nu se compară cu cele ale adversarilor din competițiile internaționale.
„Noi când am venit în această bază, în 1986, aveam doar o singură încăpere, în care erau paturi, se antrenau sportivii, iar mama și tata le găteau. A făcut tata anticameră la secretarul de partid de atunci și au reabilitat clădirea în care ne aflăm astăzi care era părăsită și pe care nu o folosea nimeni, a fost a statului. A luat-o mai apoi Ministerul Tineretului și a dat-o Clubului Farul”, ne-a povestit Gabi Aftenie.
Sprijinul CSM contează!
De când sunt legitimați și la Clubul Sportiv Municipal Constanța câteva aspecte importante pentru sportivi s-au mai îmbunătățit: „CSM ne ajută cu alimentație de efort, ne plătesc antrenamentele, ceea ce este foarte bine pentru sportivi. Noi ca secție din România suntem în primele cinci”, ne-a mai spus antrenorul Aftenie.
Perspective de a primi mai mult ajutor sunt. „Acum, cu CSM-ul este mai bine, sperăm să fie și mai bine. Ne-au promis niște simulatoare de vâslit, asta avem nevoie acum”.
„Nu avem mentalitatea la nivel național de a face sport și de a o susține”
Una din cele mai mari dezamăgiri ale antrenorilor este legată de faptul că în ziua de astăzi acest sport nu mai este atractiv pentru copii.
„Nu s-a mai investit în tineret. Eu sunt membru în Biroul Federal al Federației și spun tot timpul să începem de jos, cu juniori. Din păcate, noi ca ramură de sport suntem într-o cădere liberă de când am avut o problemă cu meldonium. Tot lotul României de kaiac-canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium în 2016. Au dat 36 de sportivi afară de la loturile mari și a fost o ruptură foarte mare la acel moment”, a spus Aftenie.
Chiar dacă antrenorii constănțeni fac an de an programe de selecție pentru copiii din Constanța pe care să-i atragă către acest sport, niciunul nu s-a arătat interesat.
„Am încercat să atragem copii către acest sport și cu programul Hercules, au fost mulți copiii care au participat la demonstrațiile pe care le-am făcut pe Siutghiol, vreo 80, dar nici măcat unul nu a venit să înceapă antrenamentele. (…) Au venit mulți copii în timpul pandemiei, au fost copii care în doi ani de zile au luat medalii la naționale, dar ei făceau alt sport pe care nu puteau să îl practice atunci. După, au plecat. Problema este că acum nu mai vin la sport în general. Din păcate, nu avem mentalitatea la nivel național de a face sport și de a-l susține”, a explicat Aftenie.
„Îmi doresc să scot campioni mondiali, campioni olimpici, asta e dorința mea și a lor. Dar, din 10.000 de sportivi doar unul va fi, cam aceasta este probabilitatea”, a mai spus Aftenie.
Memorialul „Ștefan Aftenie”
După moartea tatălui său, marele campion Ștefan Aftenie, fiul său, Gabi Aftenie a început organizarea, an de an, a unui concurs în memoria sa.
Memorialul Ștefan Aftenie se desfășoară în luna septembrie și este programat a avea loc și anul acesta. „Lăsăm toate concursurile naționale să se termine. Acum va fi a opta ediție, lucrăm la proiect. Anul acesta vrem să-l facem internațional”, ne-a spus Gabi Aftenie.
Cu toate greutățile întâmpinate în a-și exercita meseria și a transmite mai departe dragostea față de acest sport, cei doi antrenori se încăpățânează să vadă dincolo de neajunsuri, să creadă în sportivii care muncesc zi de zi și să aibă permanent același deziderat: să scoată/să devină campioni mondiali și olimpici!