George Cuşa, condamnat la 21 de ani de puşcărie politică, a decedat astăzi la vârsta de 97 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica sa, Corina Cușa, profesor apreciat de Limba și Literatura Română la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanţa cu 30 de ani de experiență profesională, în educație și în administrație publică.

George Cuşa s-a născut la 22 februarie 1926 în localitatea Bazargic – Caliacra, într-o familie de fârşeroţi (n.r. – români macedoneni). Părinţii, Ion şi Ecaterina, erau din Gramaticova, Grecia şi au ajuns în Dobrogea odată cu primul mare val de aromâni, în 1925. A urmat şcoala primară din satul Caraci, apoi mi-am continuat studiile la Liceul „Nicolae Filipescu“ din Bazargic până în 1940, an în care familia sa, asemenea altor zeci şi sute de familii de aromâni, a părăsit Cadrilaterul, ca urmare a cedării de către statul român a sudului Dobrogei, la presiunea Axei Roma-Berlin.

George Cușa şi-a petrecut aproape toată tinereţea prin închisorile comuniste.

A trecut pe rând pe la Jilava, Piteşti, închisoare destinată exclusiv studenţilor, unde a fost bătut de foşti colegi convertiţi la comunism, apoi Gherla, Închisoarea Militară Constanţa şi Aiud. Nici în afara celulei nu s-a simţit liber, fiind urmărit de Securitate până la Revoluţia din 1989.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

George Cușa era unul dintre ultimii foști deținuți politici care mai erau în viață care a trecut prin ceea ce s-a numit „Fenomenul Piteşti“. A reuşit să suprevieţuiască „reeducării“, însă viaţa lui a fost definitiv schimbată.

Redăm, în cele ce urmează, mesajul plin de tristețe al fiicei sale:

Îmi doream ca tata să fie nemuritor… Când îi spuneam asta, zâmbea cu blândețe și-mi povestea multe…

Acum este nemuritor în ceruri, lângă mama și Adela, lângă Eugen Ștefănescu, de care l-a legat o prietenie fantastică, și lângă toți ai noștri și ai lui. Este nemuritor în inimile noastre și ale tuturor celor care l-au iubit, prețuit și respectat.

Inima lui, atât de încercată – de durere, de entuziasm și de iubire de oameni, deopotrivă – nu a mai putut duce atâția ani și atâtea amintiri, cum ne-a spus până în ultima clipă, parcă scuzându-se că va trebui să ne părăsească și să ne îndurereze.

Dumnezeu să te odihnească, Tată, că de iertat nu are ce ierta, așa cum mi-a spus azi-dimineață o persoană la fel de măreață ca tine!„, a scris Corina Cușa pe pagina sa de socializare.

Trupul neînsuflețit va fi depus mâine, 8 mai, la Casa Mortuară de la Cimitirul Municipal Constanța, iar citirea stâlpilor va avea loc la ora 19.00.

Slujba de înmormântare va începe marți, 9 mai, la ora 11.00, după care cortegiul va pleca spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului II” („Biserica Albă”), din Bulevardul Tomis. nr. 230 (zona Dacia).

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.