George Cuşa, condamnat la 21 de ani de puşcărie politică, a decedat astăzi la vârsta de 97 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica sa, Corina Cușa, profesor apreciat de Limba și Literatura Română la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanţa cu 30 de ani de experiență profesională, în educație și în administrație publică.
George Cuşa s-a născut la 22 februarie 1926 în localitatea Bazargic – Caliacra, într-o familie de fârşeroţi (n.r. – români macedoneni). Părinţii, Ion şi Ecaterina, erau din Gramaticova, Grecia şi au ajuns în Dobrogea odată cu primul mare val de aromâni, în 1925. A urmat şcoala primară din satul Caraci, apoi mi-am continuat studiile la Liceul „Nicolae Filipescu“ din Bazargic până în 1940, an în care familia sa, asemenea altor zeci şi sute de familii de aromâni, a părăsit Cadrilaterul, ca urmare a cedării de către statul român a sudului Dobrogei, la presiunea Axei Roma-Berlin.
George Cușa şi-a petrecut aproape toată tinereţea prin închisorile comuniste.
A trecut pe rând pe la Jilava, Piteşti, închisoare destinată exclusiv studenţilor, unde a fost bătut de foşti colegi convertiţi la comunism, apoi Gherla, Închisoarea Militară Constanţa şi Aiud. Nici în afara celulei nu s-a simţit liber, fiind urmărit de Securitate până la Revoluţia din 1989.
George Cușa era unul dintre ultimii foști deținuți politici care mai erau în viață care a trecut prin ceea ce s-a numit „Fenomenul Piteşti“. A reuşit să suprevieţuiască „reeducării“, însă viaţa lui a fost definitiv schimbată.
Redăm, în cele ce urmează, mesajul plin de tristețe al fiicei sale:
„Îmi doream ca tata să fie nemuritor… Când îi spuneam asta, zâmbea cu blândețe și-mi povestea multe…
Acum este nemuritor în ceruri, lângă mama și Adela, lângă Eugen Ștefănescu, de care l-a legat o prietenie fantastică, și lângă toți ai noștri și ai lui. Este nemuritor în inimile noastre și ale tuturor celor care l-au iubit, prețuit și respectat.
Inima lui, atât de încercată – de durere, de entuziasm și de iubire de oameni, deopotrivă – nu a mai putut duce atâția ani și atâtea amintiri, cum ne-a spus până în ultima clipă, parcă scuzându-se că va trebui să ne părăsească și să ne îndurereze.
Dumnezeu să te odihnească, Tată, că de iertat nu are ce ierta, așa cum mi-a spus azi-dimineață o persoană la fel de măreață ca tine!„, a scris Corina Cușa pe pagina sa de socializare.
Trupul neînsuflețit va fi depus mâine, 8 mai, la Casa Mortuară de la Cimitirul Municipal Constanța, iar citirea stâlpilor va avea loc la ora 19.00.
Slujba de înmormântare va începe marți, 9 mai, la ora 11.00, după care cortegiul va pleca spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului II” („Biserica Albă”), din Bulevardul Tomis. nr. 230 (zona Dacia).
Dumnezeu să îl odihnească în pace!