Palatul Arhiepiscopal
Palatul Arhiepiscopal
Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a venit astăzi cu informații noi legate de incendiul care a avut loc în week-end la podul Palatului Arhiepiscopal. Acesta a confirmat că sursa incendiului este într-adevăr o lumânare sau candelă lăsată aprinsă. Călugării care locuiau acolo au fost audiați și relocați prin „diverse locuri, pe unde s-a putut”. 

La momentul declarațiilor, în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului se desfășura o ședință în cadrul căreia urmau a se lua decizii cu privire la modul cum va fi repus în funcțiune Palatul Arhiepiscopal, în prezent nefuncțional.

„Menționez că acolo nu era o mansardă, era vorba de podul clădirii. A ars practic podul Palatului Arhiepiscopal, construit în 1923 și datorită lemnăriei care era foarte uscată mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmă și noi ceea ce pompierii au spus, și anume sursa incendiului a fost o sursă de foc uitată, o lumânare sau o candelă, undeva într-o chilie. Suntem în proces de evaluare și mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Nu avem trasă o linie la pagube la momentul ăsta, dar pagubele sunt însemnate atât din punct de vedere material și ne bucurăm că nu avem pagube umane în sensul că nu am avut victime”, a spus Eugen Tănăsescu.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Acesta a ținut să menționeze că în pod nu erau chilii ci spații amenajate pentru diverse nevoi ca niște spații tehnice și în care mai stăteau și călugării care se mai rugau.

„Din fericire, tavanul acelor chilii sau, daca vreți, podișul podului a fost bine făcut la vremea respectivă, incendiul a rămas numai la nivelul podului, dar chiliile de jos sunt afectate de apă pentru că cantitatea de apă care s-a folosit la stingerea incendiului a afectat pereții clădirii”, a completat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Arhiepiscopia se gândește și la o campanie de strângere de fonduri, dar vor fi și discuții cu autoritățile locale și dacă va fi nevoie și cu cele centrale cu privire la sprijinul care ar putea fi acordat având în vdere că această clădire a Arhiepiscopiei este una de patrimoniu.

Pe de altă parte, ieri și astăzi au fost audiați părinții călugări care s-au autoevacuat din aceste chilii, ei fiind sursa primară a informației. Desigur, a fost audiat și călugărul din chilia căruia se presupune că a pornit incendiul. „Nici nu știu dacă era vorba de chilia lui. Probabil a fost a lui, probabil a fost alta. Știm că dintr-o chilie, din partea de vest a clădiriiNu va fi audiat Înalt Prea Sfințitul Teodosie că nu are de ce, el nu a avut legătură cu acest incendiu, nelocuind acolo”, a evidențiat Tănăsescu.

Cu privire la eventuala tragere la răspundere a călugărului care a provoca paguba, Tănăsescu a precizat că acest aspect va fi decis de către Arhiepiscopie: „Eu nu știu să vă spun acum cu ce îl va trage la răspundere că nu a fost … Discuția primară nu este să tragem pe cineva la răspundere, ci să rezolvăm o problemă”.

În urma incendiului nu au fost afectate sediile administrative în care se aflau bunuri, însă clădirea este în prezent deconectată de la energie electrică.

O parte din activitate se va desfășura la domiciliu, iar o parte din birouri vor fi mutate.

Călugării care locuiau în respectivele chilii au fost relocați prin diverse locuri: „Niște credincioși din spatele Catedralei au luat vreo două măicuțe acasă, mai avem niște spații în oraș. Încercăm să îi relocăm pe unde se poate. Marea problemă cu călugării aceștia este că în primul rând nu au unde sta, iar în al doilea rând, așa cum a fost și Înalt Prea Sfințitul, nu mai au niciun bun personal pentru că au fost afectați de incendiul respectiv și trebuie să îi ajutăm și pe ei cumva. Avem centre sociale, dacă inițiem donații de haine, bunuri, valori, bani, vă vom ține la curent”, a mai explicat Tănăsescu.

Se va face o expertizare a structurii de rezistență a clădirii pentru că se pune problema, mai ales la partea superioară, ca apa folosită pentru stingerea incendiului să fi afectat rezistența.

Citește și:

Pompierii au stabilit CAUZA INCENDIULUI de la mansarda Palatului Arhiepiscopal

IPS Teodosie, primele declarații despre incendiul care a mistuit acoperișul Palatului Arhiepiscopal: „Dumnezeu ne-a certat, dar morții nu ne-a dat”

Eugen Tănăsescu: În mansarda Palatului Arhiepiscopal erau mai multe bunuri personale ale preoților

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.