Care sunt condimentele pe care le poți adăuga în cafeaua de dimineață, pentru a stimula sănătatea creierului
Sănătate
Adăugarea anumitor condimente în cafea oferă o savoare aparte băuturii cu care mulți preferă să își înceapă dimineața și poate chiar stimula sănătatea creierului pe termen lung, punctează catine.ro.
Fie că acestea sunt presărate peste cafea sau incluse, există condimente care oferă mai mult gust băuturii și, potrivit doctorului Brandon Crawford, neurolog consacrat, pot avea beneficii asupra sănătății creierului.
Iată care sunt acestea:
Scorțișoara
Potrivit Dr. Crawford, scorțișoara nu oferă doar aromă cafelei, ci este în primul rând o sursă puternică de antioxidanți benefici pentru protejarea structurilor neuronale în fața stresului oxidativ.
Scorțișoara poate regla nivelul zahărului din sânge, un lucru vital pentru menținerea funcției cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative, potrivit studiilor din domeniu. Mai mult decât atât, atunci când este adăugată în cafea, poate conduce la stimularea pierderii în greutate.
Turmericul
Dr. Crawford laudă de asemenea beneficiile turmericului datorită compusului său activ, curcumina.
Renumită pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative la nivelul creierului – factori legați adesea de afecțiuni precum boala Alzheimer.
Curcumina crește nivelul hormonului cerebral BDNF, care stimulează apariția de noi neuroni și luptă împotriva unor procese degenerative din creier, explică dr. Crawford.
Ghimbirul
Când vine vorba de condimente antiinflamatoare, ghimbirul ocupă deja o poziție consacrată, fiind recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii deosebit de puternice. Această plată poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, reducând inflamația și stresul oxidativ. De adăugat că ghimbirul și turmericul merg foarte bine împreună.
Nucșoara
Acest condiment aduce la rândul său o serie de beneficii pentru sănătate, în special pe timpul iernii. Dr. Crawford subliniază proprietățile neuroprotectoare ale nucșoarei, apte să îmbunătățească memoria și să prevină degenerarea căilor neuronale.
În plus, nucșoara are efecte de stimulare a stării de spirit, contribuind la o concentrare superioară și o stare mentală pozitivă.
Piperul negru
Deși inițial ar părea că piperul negru și cafeaua nu se pot combina în mod armonios, este totuși o pereche care nu doar că adaugă o aromâ deosebită, ci și aduce beneficii substanțiale pentru sănătatea creierului, mai ales când este asociat cu turmericul.
Piperina, compusul activ din piperul negru, poate stimula absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%, subliniază dr. Crawford. Această sinergie nu doar că amplifică beneficiile curcuminei pentru creier.
Compusul îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților, susținând indirect sănătatea cognitivă, mai punctează acesta, potrivit catine.ro.
Potrivit publicației The New York Times, băutorii de cafea trăiesc mai mult și își reduc riscul de a face boli grave ca diabetul de tip 2, boala Parkinson, afecțiuni cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Sursă foto: Pexels
Citește și:
Ce au descoperit cercetătorii: Mirosul de cafea ajută creierul chiar şi fără a consuma băutura