Dumitrescu Andrei Sebastian pierde din nou împotriva companiei Oil Terminal: Înalta Curte respinge încercarea de a anula majorarea capitalului companiei
Știrile zilei
Dumitrescu Andrei Sebastian, acționarul nonagenar al Oil Terminal SA, care contestă în instanță mai multe decizii ale companiei, eșuează din nou în a anula hotărârea prin care s-a decis majorarea capitalului societății.
Societatea Oil Terminal S.A. informează acționarii și investitorii că, în data de 17.10.2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de recurentul-reclamant Dumitrescu Andrei Sebastian împotriva deciziei civile nr. 8 din 1 martie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Constanța – Secția a II-a Civilă, de Insolvență și Litigii cu Profesioniștii și Societăți, ca nefondat. Recurentul-reclamant a fost obligat la plata sumei de 8.925 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către intimata-pârâtă Oil Terminal S.A.
Reamintim că, în dosarul 8452/118/2021, reclamantul Dumitrescu Andrei Sebastian, în contradictoriu cu pârâții Oil Terminal S.A. și Statul Român prin Ministerul Energiei, a solicitat Tribunalului Constanța următoarele:
- constatarea nulității absolute parțiale a Actelor constitutive ale Societății Oil Terminal S.A.;
- repunerea părților în situația anterioară;
- constatarea faptului că societatea Oil Terminal S.A. are un capital social total de 43.615.149,5 lei, împărțit în 436.151.495 acțiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei (capăt accesoriu de cerere, neevaluabil în bani);
- constatarea faptului că Statul Român, prin Ministerul Energiei, are calitatea de acționar în cadrul societății Oil Terminal S.A., cu un număr de 200.979.215 acțiuni, fiecare cu valoare nominală de 0,1 lei și în valoare totală de 20.097.921,5 lei, reprezentând 46,08% din întreg capitalul social (capăt accesoriu de cerere, neevaluabil în bani);
- obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.
Hotărârea este definitivă.
Cine este Dumitrescu Andrei Sebastian
Dumitrescu jr., fiul omului care deținea la un moment dat nu mai puțin de 17% din acțiunile Oil Terminal, poartă de câțiva ani un adevărat război în instanță cu compania constănțeană.
La baza conflictului se află majorarea de capital prin care statul a adus terenurile unde urmează să fie amplasat proiectul IULIUS.
În urma acesteia, Ministerul Energiei ajuns să dețină 87% din acțiuni în timp ce acționarii minoritari şi-au diminuat participația. Astfel, Dumitrescu a coborât de la 17% la 3,35%.
Atât tatăl, cât și fiul au intentat de-a lungul anilor numeroase procese, prin care s-a încercat blocarea majorării capitalului, astfel încât să își poată păstra procentul pe care îl dețineau.
Toate acțiunile au eșuat însă, investiția IULIUS, evaluată la 800 de milioane de euro, urmând să fie demarată.
În mod bizar, Dumitrescu jr. a continuat să conteste întreagă procedură, deși, concret, ar fi avut de câștigat de pe urma proiectului, IULIUS urmând să achite companiei o redevenţă anuală a cărei valoare se ridică la ordinul milioanelor de euro, bani care vor ajunge apoi în buzunarele acționarilor.
Tot acesta a solicitat la începutul anului 2020 guvernarea companiei în sistem dualist.
Citește și: