Strada Ștefan cel Mare - 24 noiembrie 2022
Strada Ștefan cel Mare - 24 noiembrie 2022
City managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă despre stagnarea lucrărilor la de pe șantierul Ștefan cel Mare din Constanța, dar și despre dezastrul pe care îl riscă municipiul în cazul în care administrația locală reziliază contractul pe care îl are în derulare cu actualul constructor. 

Felicia Ovanesian a declarat că în fiecare săptămână din ultimele șase luni a avut întâlniri cu constructorul care se ocupă de lucrările de pe strada Ștefan cel Mare, însă fără rezultat.

Cu ei ne întâlnim în fiecare joi și în fiecare joi ne spun… acum vin pavelele, acum vin nu știu ce, acum vine nu știu ce (…)  Nu reușesc să obțin absolut nici un răspuns de la ei”, a spus city managerul.

Cu privire la posibilitatea de reziliere a contractului, Felicia Ovanesian a precizat că, din punctul său de vedere juridic există toate premisele pentru rezilierea contractului însă riscul pentru municipiu este unul extrem de mare:

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Posibilitatea de reziliere există cu siguranță. Riscul este următorul: la momentul la care reziliezi trebuie să faci o expertiză pentru ce s-a executat și ce a rămas neexecutat. După care, se fac iar achizițiile… Achiziția pentru o execuție de lucrări poate să dureze un an de zile. 

Pierdem bani dacă nu termină proiectul, toate trei, până în noiembrie 2023.

La fiecare proiect în parte pentru că ele au suferit actualizări constante. Cred că proiectul de pe Lăpușneanu este 90 de milioane, Ștefan cel Mare nu e singur, este cu Ferdinand, Ștefan cel Mare este cu Mircea și cu străduțele perpendiculare. Cred că erau peste 60 de milioane.

Pierdem banii, îi punem din bugetul local cum s-a întâmplat cu Parcul Arheologic. 

Există risc major dacă în momentul acesta reziliez contractul, probabil ar exista toate argumentele, în opinia mea juridică.

În opinia lor, n-avem argumente, pentru că s-au intercalat niște lucrări. În sensul că, pretind dumnealor, eu nu le dau dreptate, dar asta e partea a doua. Ei n-au putut să lucreze cu toate forțele pentru că era RAJA la care… și RAJA trebuia să-și  schimbe conductele și noi am ținut foarte mult să se schimbe tot pe dedesupt, în subteran, ca să nu punem pavele și apoi să se strice. Nu știu unde n-au putut intra din nu știu ce motiv, din față de la Tomis. Deci ei o să invoce …. bețe în roate.

Ei au avut în permanență probleme. Era problemă pe Ștefan cel Mare, puteau să intre cu toate forțele pe Ferdinand. Era problemă pe Cuza Vodă, puteau să vină pe Mircea. Au avut în permanență probleme”, explică Ovanesian.

Cât despre nemulțumirile agenților economici din zonă, city managerul spune că aceștia sunt îndreptățiți să fie nemulțumiți.

„A fost o decizie grea, dacă reziliem sau nu rezeliem. Eu zic că o să se termine proiectul, cu întârzierile de rigoare, riscul contractului de a fi crescut substanțial dacă reziliam”, a mai punctat Felicia Ovanesian.

Astăzi, după amiază, pe șantierul de pe strada Ștefan cel Mare, nimeni nu lucra. Doar câțiva muncitori plecau cu lopețile în spate, rupți de oboseală după o zi „istovitoare”.

Imagini actuale de pe șantierul de lucru surprinse astăzi pot fi vizualizate mai jos:

O poveste care a început frumos… 

În luna iulie 2021, la momentul semnării contractului de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” nimeni nu credea că la un an jumătate distanță se va ajunge în această situație iar despre acest proiect autoritățile locale vor vorbi în termenii de astăzi.

Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” are o valoare totală de 89.854.757,70 lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100% și este finanțat prin fonduri europene. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este 1.797.095,20 lei.

Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066 mp) și crearea de zone cu spațiu partajat (3.029 mp).

Potrivit proiectului, esplanada de pe strada Ștefan cel Mare va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se vor amplasa fântâni arteziene și se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete și cișmele, se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile și va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Lucrările includ modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal. Infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se vor reabilita traseele pietonale și vor fi introduse benzi unice de transport public (2,817 km) și piste pentru biciclete(5,304 km). Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni iar stațiile de autobuz vor fi modernizate.

Pe străzile străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse trotuarele și va fi modernizat iluminatul public.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.