ÎPS Teodosie, proces cu greutate azi la Tribunalul Constanța. Cere de la Universitatea Ovidius repararea unui prejudiciu estimat la 30.000 de euro
Știrile zilei
ÎPS Teodosie este citat astăzi la Tribunalul Constanța, unde se desfășoară procesul intentat de către Arhiepiscopul Tomisului Universității Ovidius, pentru repararea unui prejudiciu pe care înaltul prelat în estimează la o sumă echivalentă cu 30.000 de euro.
Dosarul are indicativul 8582/118/2024, iar părțile sunt reclamantul Teodosie Petrescu și pârâta Unviersitatea Ovidius din Constanța.
Prima înfățișare s-a desfășurat în luna aprilie 2024, când dosarul a fost amânat după vacanța judecătorească.
Potrivit încheierii de amânare, obiectul cererii de chemare în judecată este reprezentat de „repararea prejudiciului cauzat prin refuzul nejustificat de soluţionare a cererii nr. 10126/03.08.2021“.
De asemenea, judecătorii i-au pus atunci în vedere ÎPS Teodosie ca, până la termenul următor, „să indice detaliat modul de stabilire a sumei de 158.000 de lei“, aceasta fiind suma pe care arhiepiscopul o solicită, pentru „repararea prejudiciului“.
Actualul proces face referire la dosarul 8139/118/2021, ce viza calitatea de titular al Facultății de Teologie, cauză în care ÎPS Teodosie a obținut anularea Hotărârii Senatului Universității Ovidius nr. 623/29.07.2021.
Prin această hotărâre, unviersitatea a decis respingerea cererii de prelungire a activității didactice după împlinirea vârstei de pensionare de către Teodosie Petrescu – ÎPS Teodosie.
ÎPS Teodosie a obținut anularea hotărârii Senatului, dar instanța nu a obligat universitatea la prelungirea calității de titular, arătând că „instanța nu se poate substitui instituției de învățământ în luarea acestei decizii“, după cum se precizează și în Hotărârea Consiliului de Etică și Management Universitar nr. 2 din 31 mai 2023.
Prin Hotărârea CEMU nr. 2/2023, venită ca răspuns la contestația formulată de ÎPS Teodosie, CEMU a emis o recomandare către Universitatea Ovidius pentru adoptarea unei metodologii, contestația fiind în rest respinsă.
În acest context, rămâne de văzut ce va decide Tribunalul în procesul în care ÎPS Teodosie a solicitat repararea prejudiciului pe care spune că i l-ar fi cauzat unitatea de învățământ, suma ridicându-se, așa cum am precizat anterior, la 158.000 de lei.
Decizia pe care o va lua în cauză Tribunalul va putea fi ulterior atacată la instanța de control judiciar, respectiv, Curtea de Apel Constanța.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, CEMU
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: