MINUTĂ Judecătorii validează dosarul profesorului de la Ovidius incendiat de un elev. Începe procesul
Știrile zilei
Judecătorii de la Tribunalul Constanța dau undă verde pentru începerea procesului în cazul tânărului acuzat că ar fi incendiat un profesor de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Decizia tribunalului nu este una definitivă.
MINUTĂ
„Solutia pe scurt: In baza art.346 alin.2 C.p.p. în referire la art.345 alin.1 C.p.p. respinge cererile/excepțiile formulate în procedura camerei preliminare de inculpat, prin apărător ales, ca nefondate.
Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.341/208/P/2024 din 19.07.2024 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, privind pe inculpat (…) fără antecedente penale, pentru săvârşirea tentativei la infractiunea de omor prevazute şi pedepsită de: art.32 C.pen. rap. la art.188 alin.1 C.pen. şi a infractiunii de distrugere, prevazute şi pedepsite de art.253 alin.1 şi 4 C.pen., cu aplicare art.38 alin.2 C.pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor faţă de care s-a dispus trimiterea acestuia în judecată, aşa cum au fost expuse anterior.
Cu drept de contestaţie in termen de 3 zile de la comunicare.
Pronunţată în camera de consiliu, azi, 19.09.2024“.
Restanţă al Facultăţii de Matematică şi Informatică
Conform procurorilor, la data de 27 iunie 2024, în jurul orelor 11.00, după ce nu a fost promovat la un examen tip restanţă al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Ovidius din Constanța, inculpatul (Andrei O.)a revenit în laboratorul în care se afla profesorul examinator, persoana vătămată.
Aici, cu intenţie, spun magistrații, inculpatul l-a stropit pe profesor cu spirt medicinal dintr-un recipient de 0,5 litri şi i-a dat foc cu o brichetă, după care a blocat uşa sălii de curs pentru a o împiedica pe persoana vătămată să iasă din laborator.
Datorită prezenţei de spirit a persoanei vătămate, care s-a ferit când a fost stropită şi a reuşit să stingă rapid flăcările de pe mâneca tricoului său şi de pe podea, aceasta nu a suferit arsuri pe corp în urma acţiunii de violenţă a inculpatului, astfel că nu a necesitat îngrijiri medicale.
Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei reţinute în sarcina sa, însă a invocat că doar încercase să o sperie pe persoana vătămată şi să se răzbune pe aceasta din cauză că îi dăduse nota 4 la examen“.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: