MOTIVARE Raluca a devenit Lucian. Povestea cutremurătoare a unei femei din Constanța care și-a schimbat sexul în instanță. Spune că este bărbat transgender
Știrile zilei
Victorie în instanță pentru o femeie din Constanța care a solicitat și obținut de la judecători schimbarea sexului, din actele de stare civilă, din feminin în masculin.
Mai mult decât atât, judecătorii au încuviinţat schimbarea prenumelui din „Raluca“ în „Lucian“, încuviinţând totodată schimbarea codului numeric personal, astfel încât să reflecte sexul masculin.
Totodată, judecătorii au mai dispus efectuarea cuvenitelor menţiuni în registrul de stare civilă al Primăriei municiului Constanţa şi eliberarea unui nou certificat de naştere corespunzător menţiunilor.
În final, magistrații au dispus comunicarea prezentei hotărâri Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Constanţa, după rămânerea definitivă, în vederea eliberării unui nou certificat de naştere, în acord cu modificările intervenite.
Decizia judecătorilor nu este una definitivă, aceasta putând fi contestată la instanța superioară.
Complet: 3-Minori şi Familie. Tip solutie: Admite cererea: Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul (…) RALUCA, cu domiciliul în (…) în contradictoriu cu pârâţii Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Municipiul Constanţa-Serviciul de Stare Civilă, cu sediul în Str. Mihai Eminescu, nr. 20, Constanţa, Jud. Constanţa, 900664 şi Municipiul Constanţa Prin Primar Vergil Chitac, cu sediul în Bld. Tomis, nr. 51, Constanţa, Jud. Constanţa, 900725. Încuviinţează schimbarea sexului reclamantului, din actele de stare civilă, din feminin în masculin. Încuviinţează schimbarea prenumelui reclamantului, din Raluca în Lucian. Încuviinţează schimbarea codului numeric personal al reclamantului, astfel încât să reflecte sexul masculin. Dispune efectuarea cuvenitelor menţiuni în registrul de stare civilă al Primăriei mun. Constanţa şi eliberarea unui nou certificat de naştere corespunzător menţiunilor. Dispune comunicarea prezentei hotărâri, după rămânerea definitivă, S.P.C.L.E.P. Constanţa, în vederea eliberării unui nou certificat de naştere, în acord cu modificările intervenite. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
„Se identifică cu sexul masculin, încă din copilărie“
Potrivit celor aflat la dosar, în motivare, „reclamantul a arătat că s-a născut la data de (…), în (…), fiind înregistrat cu sexul feminin și cu numele de (…), însă se identifică cu sexul masculin, încă din copilărie. Sentimentele acestuia au fost persistente de-a lungul timpului, prezentându-se cu prenumele masculin (…).
A arătat că în copilărie, de la vârsta de 11 ani, concomitent cu perioada pubertății a început să se simtă alienat în grupurile feminine, încercând să își ascundă corpul în schimbare și tunzându-se scurt. În jurul vârstei de 15 ani, a înțeles că este un băiat transgender, anunțând apropiații și începând să poarte discuții cu mama sa legate de tratamentul hormonal de masculinizare“.
Se impune recunoașterea noii identități de gen
În motivarea deciziei, judecătorii arată, printre altele, că „probatoriul administrat a relevat o identificare în mod real a reclamantei cu sexul opus, instanța apreciază că se impune recunoașterea noii sale identități de gen în considerarea căreia să opereze și o modificare corespunzătoare în conținutul actelor de stare civilă“.
„În ceea ce privește solicitarea de schimbare a prenumelui, se impune analizarea dispozițiilor art. 4 alin. (2) lit. l) din O.G. nr. 41/2003, potrivit cărora legiuitorul a apreciat de plano ca fiind întemeiate cererile de schimbare a prenumelui în ipoteza în care persoanei i s-a încuviințat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia“, se mai artă în motivarea deciziei judecătorilor.
„Dată fiind soluția care va fi pronunțată asupra primelor două capete de cerere analizate, precum și prevederile art. 131 alin. 3 din Metodologia din 21 ianuarie 2011 cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă, aprobate prin H.G. nr. 64/2011, instanța constată că solicitarea de modificare a C.N.P.-ului este întemeiată, urmând a încuviința schimbarea acestuia astfel încât să reflecte sexul masculin.
În consecință, se va dispune, totodată, efectuarea cuvenitelor mențiuni în registrul stării civile și eliberarea unui nou certificat de naștere, corespunzător respectivelor modificări. Raportând dispozițiile legale și convenționale la situația de fapt reținută, instanța va încuviința schimbarea sexului reclamantului în actele de stare civilă din feminin în masculin, va încuviința schimbarea prenumelui din Raluca în Lucian, precum și schimbarea codului numeric personal, astfel încât acesta să reflecte sexul masculin. Totodată, va fi dispusă efectuarea cuvenitelor mențiuni în registrul stării civile și eliberarea unui nou certificat de naștere, corespunzător respectivelor mențiuni“, se mai arată în motivarea deciziei judecătorilor.
Sursa text: Portal instanțe de judecată și rejust.ro
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: