LGBTQ+
LGBTQ+
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ieri că statul român trebuie să ofere recunoaștere și protecție cuplurilor de același sex, scrie Avocatnet.ro.

Argumentele aduse de Guvern în fața CEDO precum că acestea își pot rezolva problemele la nivel contractual sau că nu sunt bine privite în societate, nu au prevalat față de interesul acestor persoane de a beneficia de protecție la nivelul legii civile.

Curtea a stabilit ieri că România are datoria să ofere această recunoaștere și protecție pentru cuplurile homosexuale, însă statul român are libertatea să decidă care va fi forma acestei recunoașteri.

Problema lipsei unei recunoașteri legale pentru aceste cupluri e că persoanele respective sunt vitregite de accesul la anumite drepturi sociale și civile – de pildă, partenerul supraviețuitor nu poate avea aceleași drepturi cu soțul supraviețuitor, la moștenire, nu li se poate aplica regimul coproprietății în devălmășie, nu pot beneficia unul de asigurarea celuilalt de sănătate și multe altele.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Amintim că, în 2017, CEDO sublinia că fiecare stat are dreptul să legalizeze sau nu căsătoria între cuplurile homosexuale, însă este o chestiune cu totul diferită aceea de a li se nega total recunoașterea cuplurilor homosexuale și protecția legală a uniunii acestora.

Care a fost reacția Patriarhiei Române cu privire la această decizie:

În consonanță cu alte biserici ortodoxe, Patriarhia Română dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia.

„În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia. Cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României). Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”, transmite Patriarhia Română, după decizia CEDO în legătură cu familia, potrivit Stiripesurse.ro.

De asemenea, Patriarhia Română transmite și despre dreptul familiei, care este strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți.

„Domeniul dreptului familiei este însă „strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde”, așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, mai transmite Patriarhia Română.

Surse: www.avocatnet.ro, www.stiripesurse.ro

Foto: Ilustrativ (www.unsplash.com)

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.