Senatul a adoptat măsuri mai severe pentru conducerea fără permis și încredințarea vehiculului unei persoane neautorizate
Știrile zilei
Senatul a adoptat luni, 11 noiembrie, o modificare a Codului Penal care vizează înăsprirea pedepselor pentru șoferii care conduc fără permis sau pentru cei care încredințează vehiculul unei persoane fără permis. Modificările au fost aduse prin două amendamente la proiectul de modificare și completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, care urmează să fie supus votului în Camera Deputaților.
Primul amendament propune creșterea cu o treime a pedepselor cu închisoare pentru cei care încredințează vehiculul unei persoane fără permis, în urma unui accident: între 4 și 8 ani pentru accidentele fără victime și între 5 și 10 ani pentru accidentele cu victime. Al doilea amendament stipulează că cei care conduc fără permis vor trebui să execute pedeapsa, indiferent de producerea unui accident.
„Cred că, în momentul ăsta, împreună cu Legea ‘Anastasia’, cu legea care pedepseşte consumul de droguri şi consumul, această lege întregeşte practic scutul de apărare împotriva celor care săvârşesc accidente datorită faptului că în mod voit şi cu bătaie de joc faţă de lege ignoră ideile de siguranţă (…).
În momentul în care instanţele de judecată nu vor mai putea aplica pedepse cu suspendare şi în momentul în care cine se urcă la volan beat, drogat, fără permis sau cine încredinţează un autovehicul unei persoane bete sau fără permis ştiu că nu mai e cale de învoială cu nimeni, cu siguranţă vor deveni mai responsabili, vor deveni mai atenţi la respectarea legii”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, inițiator al proiectului legislativ, alături de senatorul PSD Robert Cazanciuc.
Un alt amendament a fost adoptat pentru eliminarea articolului care se referea la răspunderea celor care încredințează mașina, având în vedere că există deja un text acoperitor.
„La ultimul articol care a fost eliminat, articolul se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina. Articolul a fost eliminat pentru că există text acoperitor şi, altfel, am fi avut două texte care spun acelaşi lucru. Pe motive de paralelism, s-a eliminat. Pentru că, văzând mai multe texte, există în momentul de faţă acoperire legală pentru aceste situaţii. Cel care încredinţează un autovehicul primeşte o pedeapsă asemenea celui care conduce fără să aibă drept”, a explicat Cazanciuc.
Senatorul PSD a subliniat că legislația trebuie să atragă atenția celor care „mai au această uşurinţă” de a lăsa cheile de la maşină nesupravegheate.
„Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan”, a afirmat Cazanciuc.
Articolul referitor la pedeapsa de închisoare de la 3 la 7 ani pentru conducerea unui vehicul fără permis rămâne neschimbat în proiectul legislativ. Propunerea va fi dezbătută și votată în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Citește și:
Beat și fără permis auto, a condus pe strada Arcului, din Constanța, până l-a oprit poliția
JALE în Constanța: Șoferi băuți, fără carnet sau cu permisul suspendat, prinși de polițiști