(VIDEO) Proiectul de extindere a Delfinariului Constanța a fost scos din nou la licitație. Cum ar trebui să arate după realizarea lucrărilor
Administrație locală
Consiliul Județean Constanța a scos astăzi din nou la licitație contractul care vizează execuția restului de lucrări din cadrul proiectului de extindere a Delfinariului. Licitația are loc în contextul în care o finanțare de cinci milioane de euro a proiectului a fost pierdută în anul 2023, pentru nerespectarea termenului de finalizare a investiției de către firma desemnată să realizeze proiectul.
Consiliul Județean Constanța a lansat, din nou, procedura de achiziție pentru lucrările de extindere a secției Delfinariu din cadrul Complexului Muzeal pentru Științe ale Naturii Constanța.
Valoarea estimată a contractului pentru restul de lucrări de executat este de 17.598.451,76 de lei, fără TVA.
Reamintim faptul că procedura a fost anulată pentru a doua oară în luna octombrie 2023, întrucât niciun agent economic nu a depus vreo ofertă.
Contactat telefonic, directorul general al Complexului Muzeal pentru Științe ale Naturii Constanța, ne-a declarat că își dorește ca de această dată să existe agenți economici care să vrea să realizeze acest proiect:
„Este un proiect benefic pentru Complexul Muzeal pentru Științe ale Naturii care va da posibilitatea vizitatorilor să vadă delfinii și din exterior și din înăuntru.
Am spus de nenumărate ori, am transmis tuturor constructorilor, de oriunde ar fi aceștia, să se înscrie la licitație. Nu este un proiect dificil, ar fi o etichetă pentru ei că au pus umărul la realizarea unui proiect unic în România.
Constructorul va avea de fapt de executat o hală cu acoperiș – foarte simplu de realizat – care va avea la subsol echipamente – pompe și tot ceea ce este necesar pentru un astfel de obiectiv. Fundația este deja făcută, trebuie doar doar consolidată.
Ar fi benefic pentru toată lumea, dar mai ales pentru noi, să ne extindem. Pentru mamiferele marine ar fi excelent pentru că astfel vor avea o zonă de relaxare unde își vor reface puterile pentru a executa așa cum trebuie antrenamentele.
Este un proiect foarte frumos și ușor. Îmi pare rău că nu s-a realizat până acum, dar sper de această dată, la această licitație, să vină o firmă serioasă care să îl finalizeze”.
Proiectul extinderii Delfinariului va fi unul cu adevărat spectaculos:
Povestea unei finanțări eșuate
Proiectul extinderii Delfinariului din Constanța a apărut în anul 2018, când Consiliul Județean a adoptat o hotărâre care viza oportunitatea construirii unui bazin nou de antrenament, stații de filtrare și sediu administrativ.
Se identificase și sursa de finanțare: Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism-Masterplanul investiţiilor în turism (Ministerul Turismului).
După doi ani de studii și licitații publice, pe 20 iulie 2020, Consiliul Județean Constanța (CJC) dădea ordinul de începere al lucrărilor pentru extinderea Delfinariului din Constanța, un proiect în valoare de cinci milioane de euro. În 24 de luni, executantul lucrărilor – SC Manelli Impresa SRL – trebuia să finalizeze lucrările.
Concret, în spatele actualei clădiri a Delfinariului trebuia construit un nou bazin, care prezenta particularități specifice mediului natural, precum și o zonă nisipoasă vizibilă prin porțiuni vitrate. Doar că singura lucrare făcută a fost săparea unei gropi.
În luna februarie 2023, Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, vorbea despre vina pe care o are firma care a câștigat licitația privind executarea lucrărilor. Ei sunt cei care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile conform contractului, pierderea contractului de finanțare fiind o consecință a rezilierii contractului de execuție de lucrări.
Constructorul, deși putea prelungi termenul, plătind eșalonat garanția de bună execuție, în valoare de 20.000 de euro, a refuzat să o facă și a renunțat la proiect. Antreprenorul susținea la acel moment că ar fi fost păcălit de fosta conducere a CJC care i-ar fi ascuns, printre altele, că în fundație erau conducte și cabluri pe care companiile de utilități au refuzat să le mute.
Sursă video: Facebook Delfinariu Constanța
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cine a câștigat contractul de extindere a Delfinariului din Constanța