Firma Mihaelei Pușnava și o companie controlată de lituanieni se bat pentru un contract de 1,7 milioane de lei de la Primăria Constanța
Administrație locală
Trei oferte au fost depuse în cadrul licitației organizate de Primăria Municipiului Constanța pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care vizează reconversia și regenerarea urbană a zonelor industriale degradate din oraș. Valoarea contractului este de 1.758.000 de lei, iar pentru acesta concurează firmele Agorapolis SRL, cu subcontractorul Stereographic Cad, KXL Studio și asocierea Civitta Strategy & Consulting (lider) – SC Logic Plan SRL. Fiecare dintre aceste companii are un istoric bogat de colaborări cu instituții publice și proiecte de amploare în diverse localități din România, inclusiv cu Primăria Constanța, ceea ce le plasează în prim-planul competiției pentru adjudecarea acestui important contract.
Primăria municipiului Constanța a lansat o licitație pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal destinat proiectului de reconversie și regenerare urbană a zonelor industriale degradate. Scopul procedurii este de a achiziționa servicii pentru dezvoltarea unui plan urbanistic care să includă mai multe repere esențiale pentru dezvoltarea urbanistică.
Printre acestea se numără restructurarea intraurbană, conform căreia expansiunea orașului trebuie să evite lăsarea „petelor” albe în interiorul acestuia și reconsiderarea funcțională a terenurilor virane. De asemenea, se va pune accent pe îmbunătățirea peisajului, consolidând imaginea orașului ca „oraș verde” prin integrarea naturii în spațiile urbane și păstrarea spațiilor verzi existente, care sunt esențiale pentru comunitate și cultura urbană. Optimizarea sistemului de trafic este, de asemenea, o prioritate.
În ceea ce privește dezvoltarea teritorială, reglementările urbanistice vor asigura o expansiune controlată a orașului și o densificare a structurii interne. Aceste reglementări vor restricționa dezvoltarea urbanistică neplanificată, asigurând astfel o dezvoltare organizată și bine planificată.
PUZ-ul vizează o zonă 420 de hectare
Printre obiectivele strategice specifice se numără corelarea schemelor de dezvoltare spațială cu cele locale și zonale, îmbunătățirea identității și caracteristicilor funcționale ale zonei, creșterea calității vieții prin extinderea echipamentelor edilitare și modernizarea serviciilor publice, precum și valorificarea responsabilă a resurselor funciare și conservarea peisajului natural.
Reglementarea urbanistică va viza o zonă de aproximativ 420 hectare, delimitată de bulevardul I.C. Brătianu, strada Theodor Burada, șoseaua Mangaliei, bulevardul Aurel Vlaicu, strada Cumpenei, strada Ion Casian și intrarea Sirenei.
Proiectul are ca scop actualizarea reglementărilor urbanistice pentru a reflecta tendințele de dezvoltare și așteptările locuitorilor, în timp ce promovează atragerea investitorilor și extinderea spațiilor verzi, ceea ce va contribui la creșterea veniturilor bugetare.
Gara CFR se va reloca și se va valorifica tunelul Anghel Saligny
Proiectul de reconversie și regenerare urbană va include modernizarea și reconfigurarea sistemului de transport, rețelelor stradale și căilor rutiere, implementarea sistemelor de management inteligent al traficului urban și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru fluidizarea traficului. De asemenea, se va relocarea Gării CFR și crearea unui HUB de transport intermodal.
Alte activități vor include identificarea modurilor de valorificare a tunelului Anghel Saligny și actualizarea transportului feroviar, precum și promovarea infrastructurii verzi în zonele de regenerare urbană. Acestea sunt câteva dintre punctele menționate în caietul de sarcini:
- modernizarea și reconfigurarea sistemului de transport, a rețelelor stradale și a căilor de rurale în zona de interes, implementarea de sisteme destinate managementul inteligent al traficului rutier urban și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru fluidizarea traficului și asigurarea unei coordonări unitare a tuturor rețelelor de transport public:
- relocarea Gării CFR și realizarea unui HUB de transport intermodal în conexiunea cu proximitatea autostrăzii;
- identificarea de moduri de valorificare a tunelului Anghel Saligny, coroborate cu moduri de excludere sau disimulare a liniilor actuale de cale ferată- soluții de actualizare și modernizare a transportului feroviar existent;
- promovarea infrastructurii verzi în zonele de regenerare urbană, încurajarea folosirii de către comunitate a unor mijloace alternative nepoluante de transport sau mai puțin poluante și sprijin pentru infrastructura nemotorizată, realizarea de coridoare ecologice urbane și refacerea conectivității coridoarelor ecologice, de tipul extinderii pistelor și traseelor pentru biciclete, spații de parcare pentru biciclete, inclusiv introducerea unor sisteme de închiriere de biciclete, implementarea unor sisteme de monitorizare, supraveghere și de siguranță specifice infrastructurii verzi, coridoare verzi și perdele forestiere.
Valoarea estimată a contractului este de 1.758.000 de lei.
Mai multe colaborări cu Primăria Constanța
Potrivit listafirme.ro, site consultat la data de 16 octombrie 2024, Agorapolis SRL a fost înființată în anul 2015, are sediul social în municipiul Constanța, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu și se ocupă cu activități de arhitectură.
Mihaela Pușnava este unic asociat și administrator al companiei care a raportat în anul 2023 cifră de afaceri de 3.340.464 de lei, profit de 320.664 de lei și datorii care se ridică la suma de 1.631.524 de lei.
Tot în 2023 a încasat 2.119.800 de lei de pe urma contractelor cu statul.
Agorapolis SRL s-a remarcat prin numeroasele proiecte în care a fost implicată. Pe lângă colaborările cu diverse societăți comerciale, compania a semnat și mai multe contracte cu administrația locală.
În 2023, firma a câștigat acordul-cadru pentru prestarea serviciilor de proiectare în vederea elaborării și întocmirii documentației de urbanism plan urbanistic zonal, în municipiul Constanța, mai exact pentru actualizarea PUZ-urilor Palazu Mare, Mamaia, Veterani și elaborarea PUZ-urilor zona și PUZ Poarta 3-4.
Valoarea acestuia se ridică la suma de 855.000 de lei.
În 2022, Agorapolis SRL a fost contractată pentru a se ocupa de serviciile de proiectare în vederea elaborării și întocmirii documentației pentru actualizarea PUZ-ului pentru reabilitarea și revitalizarea zonei peninsulare a municipiului Constanța, elaborarea PUZ-ului pentru zona centrală a municipiului Constanța și pentru cartierele Tomis I și Tomis II.
Firma a încasat astfel nu mai puțin de 2.178.000 de lei.
Agorapolis SRL mai are în portofoliu și alte parteneriate cu unitățile administrativ teritoriale, precum municipiul Deva, municipiul Sibiu, municipiul Baia Mare și Județul Maramureș.
Cine e Mihaela Pușnava
Mihaela Puşnava, omul din spatele Agorapolis, și-a început cariera în politica din Baia Mare, unde a şi candidat în vara lui 2016 pentru un post de consilier local. Numele său era la acea vreme asociat cu cel al fostul liberal, primarul fugar Cătălin Cherecheş, pe care l-a susținut în campania electorală.
Pușnava este de asemenea fosta manager de strategie și dezvoltare a Fundației „Baia Mare 2021”, care a fost înființată de Primăria Baia Mare pentru a gestiona participarea urbei la competiția care a desemnat Capitala Culturală Europeană a anului 2021.
Companie deținută de două firme din Estonia și Lituania
Civitta Strategy & Consulting a fost a fost înființată în anul 2006, are sediul social în Sectorul 1 al Bucureștiului și se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Administratorii societății sunt Cornetel Angela, ucraineanul Khlibun Roman și cetățeanul lituanian Maziliauskas Ignas.
98% din capitalul social al firmei este deținut de Civitta International OU, companie din Estonia și restul de 2% revine firmei Uab Civitta Holdings din Lituania.
Firma care a realizat studiul de fezabilitate pentru incubatorul de afaceri din Constanța
În anul fiscal 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 23.760.848 de lei, aproape dublă față de cea din anul precedent, când a înregistrat 12.451.112, profit care a crescut de la 165.224 de lei la 920.924 de lei și datorii care se ridică la suma de 9.238.570 de lei.
Tot anul trecut, compania a câștigat nu mai puțin de 15.826.983 de lei de pe urma contractelor publice, încheiate cu instituții precum Agentia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Consiliul Județean Botoșani.
În anul 2022 a mai încheiat un acord-cadru cu Primăria Constanța, în valoare de 322.842 de lei pentru elaborarea unui ghid/ regulament de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului, iar în 2018 s-a ocupat de serviciul de elaborare a studiul de fezabilitate privind înființarea unui incubator de afaceri în orașul nostru.
Sursă foto: Pixabay
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: