Bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dezvelit în comuna Cuza Vodă
Bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dezvelit în comuna Cuza Vodă
O dorință mai veche a administrației publice locale din Cuza Vodă, și anume un monument al comunei, s-a împlinit anul acesta. Astăzi, bustul lui Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelit în centrul comunei. 

După o lungă perioadă de așteptare, de astăzi, și comuna Cuza Vodă are un monument care a fost donat de un om de bine din zonă care a dorit să își păstreze însă anonimatul.

Bustul a fost realizat de către un meșter din zona Râmnicu Vâlcea și adus recent în comună pentru a fi montat pe soclul pe care autoritatea locală îl pregătise de ceva vreme.

Autoritățile locale au marcat evenimentul prin depunerea unei coroane de flori, dar și a unui tricolor pe bustul marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza care de astăzi, în mod simbolic, veghează și asupra localității.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820 în Bârlad, Principatul Moldovei, astăzi în România și a murit la 15 mai 1873 în Heidelberg, Germania.

A fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România și formând statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.