Primarul Făgădău lămurește problema despăgubirilor pentru Sala Polivalentă: „Municipiul Constanța este proprietar atât pe teren, cât și pe clădiri. Proiectul a început și merge mai departe”

Administrație locală
Primarul Decebal Făgădău a explicat astăzi, la finalul ședinței de Consiliul Local de azi, cum stau lucrurile în cazul proiectului privind despăgubirile pentru construcția Sălii Polivalente din Constanța.
„Am văzut o mulțime de interpretări date vorbelor și nu actelor. Astăzi, actele spun așa: municipiul Constanța este proprietarul terenului, municipiul Constanța este proprietarul construcțiilor, municipiul Constanța a transferat terenul către Compania Națională de Investiții pentru realizarea sălii polivalente. Proiectul a început. Deci, cine spune că nu a început pentru că nu se văd utilajele, fie este rău-intenționat, fie nu este informat. Tocmai de aceea spun că proiectul sălii polivalente a început. După o licitație contestată și para-contestată, ca în România, s-a semnat contractul și compania Euromateria, în asociere cu o altă companie, au câștigat această licitație. Conform contractului și ordinului de începere a lucrărilor pe care l-au primit, companiile câștigătoare au trei luni la dispoziție pentru etapa de proiectare. După această etapă, vor preda către CNI, respectiv către municipalitate, adică Primărie, proiectul. Ne uităm, îi aducem îmbunătățiri, critici, cerem detalii, se fac schimbările, se aprobă noii indicatori tehnico-economici și se începe construcția efectivă care va dura 24 de luni. Astăzi, în timp ce vorbim, actele spun așa: municipiul Constanța este proprietar atât pe teren, cât și pe clădiri“, a spus primarul.
Primarul Decebal Făgădău a explicat astăzi de unde a pornit ideea unor prezumtivi proprietari, după cum s-a exprimat: „Ne-am trezit la finalul anului 2018 cu o notificare din partea unui prezumtiv proprietar. Îl cunosc și îl respect ca om. Este Valentin Șurghie, fost consilier local al PP-DD și, ulterior, PSD. Acesta a trimis o notificare în care ne spune că este proprietarul câtorva active, aleilor și că are un drept de folosință al terenului. În secunda doi, am chemat Direcția de Patrimoniu, Registru de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Serviciul Public de Impozite și Taxe, secretarul municipiului și am început să ne uităm la hârtii. Pai noi îl avem inventariat de 15 ani. Este la Cadastru. Nu a plătit nimeni niciun leu pe aceste terenuri. Tocmai de aceea nu i-am răspuns, pentru că nu ni s-a părut ceva serios. Am zis că i-o fi folosit careva numele. După ce am eliberat certificatul de urbanism pentru demolare, au zis că este rost de ceva, fie de notorietate, fie de beneficii materiale. Nu știu! Din acel moment, noi am luat lucrurile în serios. Ne-am trezit că în luna ianuarie vine prezumtivul proprietar și vrea să se înscrie la serviciul de impozite și taxe, arătând niște hotărâri ale Consiliului Popular și un fel de succesiune de acte contabile în care SOMACO a vândut Asociației „Metalul”, iar aceasta a vândut soților Șurghie niște clădiri. Colegii de la SPIT au misiune dată de lege și de mine să încaseze bani. Au încasat banii și au zis dar, cu toate acestea, noi facem mențiunea necesară legală. Dânșii au mers la instanță. Eu am zis că, decât să ne judecăm trei ani, mai bine vin cu un proiect de hotărâre de despăgubire, cu toate că nu cred că vom despăgubi vreodată, pentru că am fi în Kafka, noi să ne expropriem pe noi, pentru că potrivit actelor, noi suntem proprietari. Chiar și așa, am propus consilierilor ca în situația, puțin probabil, vedeți, vorbesc ca o stewardesă, în care Valentin Șurghie să fie recunoscut ca proprietar, noi să venim să îi dăm banii drept despăgubiri“, a spus primarul.
Edilul Constanței a precizat că despăgubiri ar putea solicita și Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (RATC).
„Aceeași abordare o am și cu RATC, pentru că societatea de transport a avut tacit un drept de a folosi terenul în Zona Badea Cârțan și a și modernizat o clădire. Cei de la RATC sunt prezumtivi proprietari pentru că nu s-au dus la OCPI să-și intabuleze clădirea, nu s-au dus la impozite și taxe să plătească taxele pe clădirea respectivă așa cum face oricare dintre noi“, a pexplicat Făgădău.
Proiectul privind „aprobarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Polivalentă“ a fost aprobat de Consiliul Local cu 18 voturi „pentru“ și 8 abțineri.
Citește și:
E oficial! S-a semnat contractul de construcție a Sălii Polivalente. În cât timp va fi gata