VIDEO Florin Mitroi se ține de cuvânt! Sistemul de sănătate constănțean reorganizat din temelii: Lucrurile vor intra în normalitate!
Administrație locală
Chiar înainte de a prelua funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi a anunțat că prioritatea mandatului său va fi sănătatea cetățenilor județului Constanța. Astfel, încă din primele zile de activitate în fruntea Consiliului Județean Constanța a luat măsuri pentru redresarea sistemului medical constănțean. După vizitele inopinate la Spitalul Județean din ultimele săptămâni, oamenii au început să prindă curaj astfel că pe masa de lucru a președintelui CJC au ajuns o sumedenie de petiții și sesizări legate de activitatea din Spitalul Județean. Florin Mitroi a transmis un mesaj clar și ferm celor care ar putea încerca să îl abată de la dezideratul mandatului său: implicare pentru cetățeni, în interesul lor, chiar dacă acest lucru va însemna schimbări de personal. „Lucrurile vor intra în normalitate!”, spune Florin Mitroi.
Pentru că ducerea la îndeplinire a unui astfel de deziderat, sănătatea – prioritatea ZERO, nu putea fi realizată decât cu o echipă care să aibă același interes, Florin Mitroi a tăiat în carne vie și a început cu schimbarea managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Cu ajutorul noului manager al Spitalului Județean, Ralucăi Ștefan Vericeanu, un profesionist cu o bogată experiență medicală, Florin Mitroi vrea să schimbe concepția locuitorilor județului Constanța potrivit căreia că cel mai bun tratament este trenul spre București.
Din 6 noiembrie, Raluca Ștefan Vericeanu a preluat funcția de manager, dar misiunea care i-a fost încredințată pentru început, pentru șase luni, este una extrem de dificilă.
Controale la 5 dimineața
Pentru că a vrut să vadă cu ochii săi care este situația din Spitalul Județean Constanța, seful CJC a început să efectueze vizite inopinate la diferite ore, în diferite secții din cadrul SCJU: la 5 dimineață, la 21.30 seara, dar și pe parcursul zilei.
Mitroi trage astfel un semnal de alarmă celor implicați în sistemul de sănătate și transmite faptul că toate problemele pe care cetățenii de rând le văd și le semnalează la fiecare interacțiune cu sistemul medical constănțean, vor fi rezolvate sub stricta sa supraveghere.
Imediat după schimbarea conducerii SCJU, a fost dispusă efectuarea de lucrări ample de reabilitare a holului din zona lifturilor pe toate cele nouă etaje. Un pas mic însă necesar întrucât imaginea dezolantă de mizerie și nepăsare a fost reclamată de mult timp de pacienți. „Această unitate medicală trebuie să devină un simbol al sănătății și al grijii față de cetățeni. Vom continua să supraveghem atent desfășurarea lucrărilor, pentru ca fiecare pacient să beneficieze de un mediu adecvat, iar personalul medical să își poată desfășura activitatea în condiții optime,” a spunea președintele CJC în ziua în care au început lucrările de reabilitare.
Și în cursul serii de ieri, președintele CJC a efectuat o vizită inopinată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru a verifica informațiile recepționate prin petiții, conform cărora personalul auxiliar al spitalului nu își exercită sarcinile prevăzute în fișa postului. Mitroi a discutat personal cu pacienții aflați în spital dar și cu câțiva dintre angajații spitalului cărora le-a amintit faptul că rolul lor este acela de a-și îndeplini în mod eficient sarcinile de serviciu.
Nereguli constatate de Corpul de Control al CJC, verificate în amănunt
Totodată, la Spitalul Județean a fost trimis și Corpul de Control al președintelui, care a început verificările încă de la finalul lunii noiembrie. În cursul zilei de marți, 10 decembrie, CJC a anunțat că, având în vedere complexitatea activității și neregulile constatate, s-a decis prelungirea controlului pentru încă 30 de zile.
„Inițial, verificările s-au concentrat pe modul de derulare aa achizițiilor și pe contractele aflate în desfășurare, însă, în etapa actuală, controlul a fost extins pentru a include și aspectele tehnice și administrative ale instituției. Această acțiune nu vizează verificarea actului medical, care nu intră în competența legală a Serviciului Control.
Totuși, toate petițiile primite din partea cetățenilor au fost transmise către noua conducere a spitalului pentru soluționare. În prezent, monitorizăm îndeaproape desfășurarea controlului și pregătirea raportului final”, anunța în cursul zilei de marți, conducerea CJC.
Proiectul spitalului Mama și Copilul, deblocat
Implicarea în rezolvarea problemelor medicale nu înseamnă doar verificări în teren ci în spate este vorba despre multă muncă. În a doua zi a lunii decembrie 2024, CJC a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire a unui corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului după ce Florin Mitroi anunțase, cu câteva zile înainte, că a reușit să deblocheze proiectul blocat inițial din cauza unui aviz negativ al Ministerului Culturii.
Noul spital va include secții esențiale pentru sănătatea mamei și copilului. Este vorba despre secțiile de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică. Proiectul prevede construirea unei unități sanitare noi, cu o suprafață construită de 3.500 mp. Clădirea va avea 8 etaje medicale și un etaj tehnic, oferind astfel un total de 350 de paturi, dintre care 232 pentru spitalizare continuă, 79 pentru spitalizare de zi și 39 pentru secția ATI. De asemenea, vor fi 2 blocuri operatorii, unul pentru Obstetrică/Ginecologie și unul pentru Chirurgie Pediatrică, precum și 2 unități de primire urgențe (UPU Pediatrie și UPU Obstetrică/Ginecologie). Noua unitate va oferi și facilități moderne, inclusiv echipamente IT de ultimă generație și 110 locuri de parcare. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este până în 2026.
Deși despre proiectul construirii unei noi clădiri pentru Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța s-a vorbit mult și în legislatura 2020 – 2024, nu s-a făcut nimic concret în acest sens.
Iată că la doar o lună de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Constanța, pe ordinea de zi a ședinței CJC din 5 decembrie 2024 s-a regăsit un proiect de hotărâre ce viza aprobarea proiectului „Construire Corp nou – Urgențe/Traumatologie Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“.
Consilierii județeni au votat în unanimitate proiectul referitor la aprobarea indicatorilor tehnico economici, faza SF/DALI aferenți proiectului, conform devizului general. Valoarea totală a investiției este de 704.035.269,85 de lei, fără TVA, iar noua construcție ar urma să aibă un regim de înălțime D+P+5E, o suprafață construită de 2.380 mp o pasarelă de legătură și o platformă heliport. După aprobarea proiectului de hotărâre, CJC a depus la finanțare proiectul. Semnarea contractului de finanțare va avea loc în 2025.
Spitalul Județean Constanţa a fost dotat cu cea mai avansată tehnologie pentru intervenții chirurgicale de protezare a genunchiului
Sub conducerea noului manager adus de Florin Mitroi, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a marcat o premieră națională, devenind primul spital de stat din România care dispune de sistemul robotic Rosa, cea mai avansată tehnologie pentru intervenții chirurgicale de protezare a genunchiului.
Această investiție majoră, realizată cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății şi Consiliul Judeţean Constanţa, consolidează poziția spitalului constănțean ca lider al inovației în sistemul public de sănătate, oferind pacienților acces la cele mai înalte standarde de îngrijire.
Achiziția, în valoare totală de 18.910.290 lei, include:
- Sistemul robotic de protezare articulară ROSA, destinat intervențiilor de protezare a genunchiului;
- Un aparat de radiologie cu braț C, de înaltă precizie care permite realizarea reconstrucţiei tridimensionale intraoperatorii;
- Două mese de operație specializate pentru ortopedie și traumatologie, echipate cu accesorii de ultimă generație.
Noile dotări transformă secția clinică de Ortopedie și Traumatologie din cadrul SCJU Constanţa într-un centru de excelență pentru chirurgia ortopedică, oferind pacienților șansa la o recuperare mai rapidă și la o calitate sporită a vieții.
„Această investiție reprezintă o etapă importantă pentru dezvoltarea Spitalului Clinic Județean Constanța. Prioritatea noastră este ca pacienții să poată accesa cât mai ușor Programul Național de Ortopedie și facem tot posibilul să le asigurăm cele mai moderne soluții medicale iar dotarea cu acest sistem robotic este un pas concret în această direcție. Vom continua să investim în echipamente și tehnologii de ultimă generație și să punem mereu pe primul loc sănătatea și confortul pacienților noștri,” a declarat Raluca Ştefan, managerul SCJU Constanța.
Sistem de supraveghere audio-video în incinta UPU Constanța
Pentru că reclamațiile curg întruna la adresa serviciilor din cadrul SCJU, inclusiv a activității din cadrul Unității de Primiri Urgențe a SCJU, a fost luată decizia de a fi montat un sistem de supraveghere audio-video în incinta UPU dar și pe holuri, care va fi monitorizt permanent.
Florin Mitroi a transmis un mesaj clar și tranșant celor care vor încerca să îl abată de la dezideratul mandatului său: implicare pentru cetățeni, în interesul lor, chiar dacă acest lucru va însemna schimbări de personal. Mesajul este valabil atât pentru cei care se ocupă de sănătatea cetățenilor județului Constanța dar și pentru angajații din instituțiile subordonate CJC: „Lucrurile vor intra în normalitate!”, a transmis Florin Mitroi.
Citește și:
Președintele CJC, Florin Mitroi, trimite Corpul de Control la Spitalul Județean Constanța