Ce tradiții, obiceiuri și superstiții sunt astăzi, în ziua Naşterii Maicii Domnului
Cultură
Creştinii sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, zi care marchează începutul culesului viilor şi în care, conform credinţei populare, femeile se roagă pentru a avea copii, iar cei care vor să se căsătorească se roagă pentru a-şi găsi perechea.
În tradiția populară, „Nașterea Maicii Domnului” este asociată cu diverse ritualuri menite să aducă noroc și sănătate. În unele regiuni, Sfânta Maria Mică este considerată un moment bun pentru a aduna recolta și a aduce mulțumiri pentru rodul pământului. Multe zone, în mod special rurale, organizează festivaluri și petreceri comunitare, unde se păstrează tradițiile populare.
Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, se spune că este bine să eviți să faci treburi casnice importante, în această zi, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenia, pentru a nu atrage ghinion sau probleme.
Se consideră că orice lucru negativ făcut în această zi poate avea efecte negative asupra întregului an.
În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.
Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, să-şi găsească perechea potrivită.
În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei, pentru morţi.
Sursă foto: doxologia.ro