Obiectele care s-au colectat în urma săpăturilor de la Cetatea Sacidava, situată între localitățile Rasova și Dunăreni, vor fi expuse și admirate într-o clădire proaspăt renovată situată pe raza comunei Rasova. Mai exact, începând din 2022, Rasova va fi mai bogată, aici urmând a funcționa o secție exterioară a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Sacidava romană este o fortificație a limes-ului scythic, contruită la începutul secolului al II-lea p.Chr., cu o evoluție neîntreruptă până la începutul secolului al VII-lea.

Sacidava a reprezentat, la vremea sa, un important avanpost militar care controla aprovizionarea și transportul pe Dunăre.

Cercetările arheologice la Cetatea Sacidava, situată pe un deal înalt de pe malul drept al Dunării, în punctul Musait, au început în anul 1969 și au continuat, cu unele întreruperi, până în 1980.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Ulterior, în anii 2014 – 2016 s-au făcut unele intervenții de mică amploare. În toamna anului 2019 au fost reluate cercetările arheologice la Sacidava romană, cu un colectiv format din: dr. Sorin Marcel Colesniuc – responsabil științific și expert în Registrul Arheologilor din România, drd. Aurel Mototolea – specialist, Traian Cliante – expert și Tiberiu Potârniche – debutant.

Astfel, în campania arheologică din anul 2019 a fost trasată o nouă secțiune – S2, paralelă cu S1, orientată pe direcția nord-sud. Cu acest prilej, au fost cercetate nouă complexe, printre ele fiind: locuințe romane târzii, o groapă în care s-a realizat liantul pentru construcție, o porțiune dintr-o stradă și zidurile unei clădiri de mari dimensiuni.

De asemenea, au fost descoperite numeroase fragmente ceramice, dar și patru monede de tip follis, bine păstrate, datate în timpul împăratului bizantin Iustin al II-lea (565 – 578).

Cercetările arheologice sistematice au continuat în campania arheologică din toamna anului 2020, când au fost extinse cele două secțiuni – S1 și S2.

De asemenea, în această campanie arheologică au continuat cercetările la poarta de est, pentru a surprinde legătura dintre această poartă și zidul de incintă. În urma situației rezultate, specialiștii au decis să împartă cetatea în patru sectoare și să concentreze cercetările în sectorul de nord – est. În ultimele zile au fost înregistrate noile descoperiri.

 

Viitorul muzeu, amenajat în clădirea unde în trecut a funcționat Primăria și mai apoi o grădiniță, se află în plin proces de reabilitare și va avea patru încăperi.

„În acest muzeu vor putea fi admirate obiectele pe care le descoperim la Cetatea Sacidava. Ne dorim să nu le mai ținem în depozit, ca multe altele, să le scoatem la lumină. Cel mai probabil  la începutul anului 2022 o să ne organizăm pentru a amenaja acest muzeu așa cum se cuvine. (…) Sunt importante și ne dorim să expunem inscripțiile descoperite, inclusiv stâlpul miliar, descoperit în Rasova, datând din perioada antică. De asemenea, se va mai expune ceramică și elemente arhitectonice”, ne-a declarat Sorin Colesniuc, cercetător științific și șeful secției Expoziții și Muzee în teritoriu.

Cele mai importante materiale arheologice descoperite la Sacidava sunt inscripțiile.

Unele au fost descoperite întâmplător, înainte de începerea săpăturilor sistematice.

Noi inscripții au fost descoperite și de Costin Scorpan, în timpul campaniilor arheologice sistematice. Alte materiale arheologice din așezarea romană Sacidava constau în amfore, ulcioare, oale, căni, platouri, farfurii, opaițe și altele.

Odată cu amenajarea acestui muzeu, Rasova va intra pe harta turistică a iubitorilor de istorie: „În teritoriu, în condițiile acestea de pandemie, am avut foarte mulți vizitatori ceea ce ne dorim și aici. Și poziția acestui viitor muzeu este una deosebită, pe malul Dunării”, ne-a mai spus Colesniuc.

Totodată, aici va fi angajată și o persoană care va oferi vizitatorilor informațiile necesare.

Mini muzeu de etnografie într-una dintre încăperi

Într-una dintre camerele viitorului muzeu se va amenaja un mini muzeu de etnografie.

Una dintre învățătoarele din comună, Constantina Chenaru, cea care, de-a lungul timpului s-a preocupat de păstrarea și colectarea obiectelor tradiționale va amenaja aici un loc special unde acestea vor fi puse în valoare și readuse la viață, spre bucuria și cunoștința generațiilor viitoare:

„Vor fi obiecte strânse din sat, de artizanat, dar și un război de țesut … Momentan acestea se află în două camere, într-o clădire anexă pusă la dispoziție de autoritățile locale, strânse de mai mulți ani. Mai facem diverse activități cu copiii acolo, inclusiv la războiul de țesut … Obiceiurile se pierd, în comună mai avem o singură persoană care mai lucrează la războiul de țesut. Copiii sunt foarte încântați și ar vrea să meargă mai des aici. Era necesar un astfel de muzeu la noi în comună pentru că altfel obiectele s-ar putea pierde, iar astfel noi le dăm o nouă viață”, ne-a declarat învățătoarea din comună.

Istoria, scoasă la lumină

Scopul cercetărilor arheologice sistematice de la Sacidava este acela de a afla cât mai multe informații despre această fortificație romană aflată pe limes-ul dunărean și despre așezarea care s-a dezvoltat în epoca romană. De asemenea, arheologii și-au propus să afle informații despre raporturile dintre administrațiile romană și bizantină și populația autohtonă, dar și rolul pe care l-au avut romanii în evoluția populației locale.

„Deosebit de interesant ar fi să aflăm informații și despre amenajarea portuară care a existat în perioada antică, în apropierea cetății Sacidava. La acea vreme se practica un intens transport pe Dunăre și, cu siguranță, la baza dealului Muzait, în dreptul cetății Sacidava a existat o amenajare portuară despre care nu avem informații. O cercetare amănunțită a zonei submerse a Dunării ar aduce noi informații deosebit de utile pentru istoria cetății Sacidava”, ne-a transmis Sorin Colesniuc.

Foto: Sorin Colesniuc

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!