La doar o lună distanță de când subiectul privind reorganizarea administrativ teritorială a României era pe buzele tuturor, readus în prim plan de Camera de Comerț și Industrie a României, la acest moment nimeni nu mai spune nimic în acest sens. Prezent joi la Constanța, la deschiderea Smart Energy Expo, președintele CCIR, Mihai Daraban, ne-a vorbit despre impactul pe care readucerea subiectului în atenția publică l-a avut, dar și despre semnalele pe care le-a primit.
„Am avut semnale colosale din mediul de bussines, asociativ. Din păcate nu mișcă politicul, încercă să se facă că nu au auzit. Nu le convine, vă dați seama. Acum zic ca sunt în an preelectoral, după alegeri se va spune că va fi o coaliție fragilă… la noi se vor găsi întotdeauna motive.
În România există un obicei: să te concrenrezi și să dovedești că nu se poate! Ar dispărea primari, președinți de Consiliii Județene, membri de vază ai partidelor politice. Noi considerăm că este unica soluție să ieșim din marasam. Noi nu abdicăm de la idee, nu ne sperie nimic. Am venit cu această soluție tot din punct de vedere economic. Dacă nu se scad cheltuielile statului pe termen va deconta scurt mediul de afaceri. Noi am mai trăit TVA de 24%”, a declarat, pentru Ziarul Amprenta, Mihai Daraban.
Președintele CCIR ne-a mai spus că mediul de afaceri încurajează conducerea CCIR de a ține deschis subiectul, însă, în opinia sa, dacă nu vor apărea și alte entități să preia să mențină subiectul pe agenda zilei, lucrurile nu au cum să meargă într-o direcție bună.
Mihai Daraban a adus argumentul Poloniei care a avut 47 de voievodate și a ajuns la un număr de 16. „Toți ne mirăm acum de performanța Poloniei fără să ne întrebăm ce pași au făcut ca să ajungă aici. Eu zic să copiem acei pași, să nu ne mai gândim la cum a ajuns. Polonia are cu o treime mai mult decât România la suprafața agricolă. Eu au 90.000 de fermieri. Noi avem 796.000. Noi avem 580.000 care au între unul și cinci hectare, între 5 și 30 – 180.000. Credeți că putem fi vreodată competitivi?!”, a spus președintele CCIR.
Reamintim că tema privind reorganizarea administrativă a României a fost readusă în discuție de conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României în contextul în care autoritățile statului lucrează la un pachet de măsuri ce vizează reducerea cheltuielilor publice.
Citește și:
Cum ar putea fi reîmpărțită România: Propunerile de reorganizare a țării după apelul CCIR