Dardanele
Dardanele
Turcia va majora taxa pentru trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, din data de 1 iulie, scrie Stiripesurse.ro.

Valoarea de bază a francilor de aur în coeficienți fiscali și de taxă este stabilită la 4,42 dolari pe tonaj net al unei nave comerciale.

Această decizie a fost luată de Direcția Generală a Afacerilor Maritime din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia. Potrivit ziarului turc Aydinlik, a fost luată decizia ca francul de aur să nu fie fixat, ci să fie actualizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia la sfârșitul lunii iunie a fiecărui an.

De asemenea, în anii precedenți, veniturile din trecerea navelor au fost aproximate la 160-170  de milioane de dolari, fără a lua în calcul serviciile de pilotaj și remorcare. În 2023, veniturile ar putea ajunge la 900 de milioane de dolari.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Iată ce prevede Convenția de la Montreux:

În conformitate cu articolul 19 din Convenția de la Montreux din 1936, Turcia poate închide strâmtorile navelor țărilor beligerante. Singurele excepții sunt navele care se întorc la mal.

Această convenție este un document care a restabilit suveranitatea Turciei asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele de la Marea Neagră la Marea Mediterană.

Taxa a fost calculată pe baza francului de aur de la semnarea Convenției de la Montreux în 1936. La semnare, francul de aur a fost echivalat cu 0,8 dolari.

Apoi, Turcia a abolit sistemul de plată pentru perceperea taxelor pentru trecerea prin Bosfor și Dardanele, care a fost introdus în 1983.

Acum, Turcia calculează taxa de trecere în francul francez, iar în anul 1983, cursul de schimb al francilor a fost stabilit la 0,8 dolari. Turcia a majorat taxa pentru trecerea prin strâmtoarea Mării Negre de cinci ori în data de 29 august 2022.

După ce Ucraina a fost invadată de Rusia, Turcia a interzis trecerea navelor de război prin Bosfor și Dardanele.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Foto: www.pexels.com

Citește și:

Turcia impune noi reguli pentru traficul maritim din Bosfor şi Dardanele

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.