România
România
Astăzi, 24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Române, iar în acest an se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire, potrivit Antena 3 CNN.

Printre oamenii care au marcat istoria modernă a României, astăzi îl putem aminti pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost ales domn al principatelor române, în data de 24 ianuarie 1859, când a realizat și Mica Unire.

Acesta a fost ales domnitor al ambelor principate, respectiv în data de 5 ianuarie 1859 a fost ales în Moldova, iar în data de 24 ianuarie 1859 a fost ales în Țara Românească.

Această Unire a Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 le-a adus românilor împlinirea idealului, de la sub și est de Carpați.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Totodată, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite nu a fost doar o personalitate istorică unificatoare, ci și una reformatoare. Reformele acestuia au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, dar și multe altele.

În timpul acestui domnitor au fot fondate și primele două universități românești: la Iași, în anul 1860, iar la București, în 1864.

Românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar începând cu anul 2016, ziua  de 24 ianuarie a devenit zi liberă nelucrătoare.

De asemenea, unirea celor două principate a început în anul 1848, când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihai Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate, iar în data de 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Primul pas pentru înfăptuirea statului național unitar român a fost făcut în data de 24 ianuarie 1859, însă Marea Unire a avut loc la Alba Iulia, în anuol 1918.

Sursa: www.antena3.ro

Foto: www.pixabay.com

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.