Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci în aceste zile
Știrile zilei
Săptămâna Luminată este prima săptămână după Învierea Domnului și se încheie în Duminica Tomii. În această săptămână, obiceiul tradițional este de a saluta „Hristos a înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a înviat!”, iar slujbele se țin cu ușile bisericii larg deschise. Postul este interzis complet, iar vineri este sărbătorită Vinerea Izvorului Tămăduirii, cu sfințirea apei și botezarea caselor credincioșilor în unele locuri.
În Lunea Luminată, cunoscută și ca Ziua Luminoasă, se respectă diverse tradiții consacrate de secole. Este ziua în care se deschid „porțile Raiului și ale iertării”, iar datina spune că finii vizitează nașii cu colaci, pască și ouă roșii, în timp ce copiii merg la părinți. De asemenea, feciorii obișnuiesc să stropească fetele cu apă proaspătă sau cu parfum, ca semn de frumusețe și prosperitate.
În biserică, se oficiază aceeași slujbă ca în noaptea Învierii, iar preoții poartă veșminte albe și țin în mână lumânarea aprinsă de la slujba de Paști. Marțea, cunoscută ca Marțea Albă, se consideră o zi de odihnă, iar femeile dau de pomană pasca rămasă de la Paște și vin roșu, pentru a cinsti memoria morților.
Aceasta este și ziua în care se întorc vizitele făcute în prima zi de Paște. Miercurea și vinerea există dezlegare la mâncărurile de dulce și la pește. Miercurea se mai numește și Sfânta Miercuri, ziua în care bărbații se întorc să muncească la câmp, în timp ce femeilor le este interzis să facă acest lucru. Joia, denumită și Joia Verde, este dedicată cinstirii grădinilor și grânelor, iar seara se fac pomeni pentru morți.
Vinerea este sărbătorit Izvorul Tămădurii, o zi de purificare și de stropire cu apă sfințită în biserică. Sâmbăta, cunoscută ca Sâmbăta Luminată, este o zi de pregătire pentru Duminica Tomii, iar nu se face muncă în casă. Duminica Tomii marchează momentul în care Isus se arată Apostolilor, inclusiv lui Toma Necredinciosul, scrie libertatea.ro.
Sursă foto: Facebook