(VIDEO) EXCLUSIV Interviu cu Mădălina-Sorina Vlangăr, prima femeie care conduce IPJ Constanța, despre reorganizarea instituției, dosarele ținute în birouri și cariera impresionantă
Știrile zilei
Inspectorul șef interimar al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, comisar-șef de poliție Mădălina-Sorina Vlangăr, a acordat în exclusivitate Ziarului Amprenta un interviu, la două luni de la momentul încredințării funcției de către Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române.
Ofițer cu experiență în cooperarea polițienească internațională, care a ocupat inclusiv poziții de atașat de afaceri interne în Spania, fost șef de Brigadă de Combatere a Criminalității Suceava, Mădălina-Sorina Vlangăr a venit la IPJ Constanța direct de pe funcția de director al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Numirea sa la Constanța a fost privită ca o soluție salvatoare, cu atât mai mult cu cât că acest lucru se întâmpla după scandalul tragediei rutiere din 2 Mai, când un șofer drogat a accident mortal doi tineri.
În cadrul interviului pe care ni l-a acordat, inspectorul șef interimar al IPJ Constanța ne-a vorbit despre ce a găsit în cadrul instituției la momentul sosirii sale, despre rolul grupului de lucru care a avut misiunea de a formula propuneri pentru îmbunătățirea activității din cadrul insituției, dar și despre deficitul de personal din sistem.
Mădălina-Sorina Vlangăr ne-a dezvăluit și care a fost cel mai greu moment din cariera sa profesională, dar și cum reușeste să o împace cu viața de familie.
În cele ce urmează, redăm interviul complet pe care comisarul-șef Mădălina-Sorina Vlangăr l-a acordat Ziarului Amprenta în exclusivitate:
https://youtu.be/iLji9sNzIAA
-
Ce ați găsit la IPJ Constanța când ați preluat conducerea?
Am găsit, în primul rând, o echipă foarte bine închegată, de profesioniști. Venisem sub imperiul veștilor din presă, a ceea ce se publicase în legătură cu IPJ Constanța în ultima vreme, iar ceea ce am găsit a fost într-adevăr peste așteptările mele.
Este o echipă de oameni profesioniști, de polițiști adevărați, care își fac meseria, cei mai mulți dintre ei cu pasiune.
2. Având în vedere faptul că sunt voci care susțin în continuare că ați fost numită doar pentru a liniști apele tulburi și că nu veți schimba nimic pentru a nu ”deranja vechile obiceiuri”, ce ne puțeți spune despre proiectul pilot al cărui obiectiv principal îl reprezintă reformarea instituției pe care o conduceți și implicit o resetare a sistemului? Are IPJ Constanța o nouă organigramă?
Eu nu cred că am fost aleasă pentru a îndeplini această misiune, doar pentru că o femeie în fruntea unei instituții, la conducere, este o figură mai prietenoasă, care poate liniști apele. Cu certitudine au fost criterii care se bazează pe profesionalism.
Despre proiectul pilot pot spune că suntem în grafic. Prin ordin al ministrului s-a constituit un grup de lucru care avea misiunea de a audita, de a evalua situația din teren și de a veni cu propuneri care să îmbunătățească activitatea, lucru care s-a întâmplat. Grupul de lucru și-a încheiat activitatea, au fost prezentate mai departe diverse modele, propuneri. Cu certitudine la minister și la IGPR se lucrează acum.
Nu știu dacă s-a definitivat organigrama, dar o așteptăm cât de curând.
Nu știu cum va fi (n.r. organigrama), dar cu certitudine intențiile sunt bune și am încredere în echipa ministerului și a IGPR-ului, care este formată din oameni profesioniști, că vor veni cu soluții care să răspundă, așa cum a spus ministrul, la nevoile societății în primul rând.
Știu că astăzi (n.r. ieri) sunt consultări cu sindicatele la nivelul aparatului central și probabil că lucrul acesta se va întâmpla cât de curând. Consultări au fost și aici cu sindicatele, cu colegii, cu toată lumea. Așa este normal, atunci când se ia o decizie să fie consultați toți cei implicați.
3. A fost o perioadă grea, intensă, cum puteți caracteriza cele două luni de când sunteți în fruntea IPJ Constanța?
Intensă pot spune că este. Am avut norocul, să spun, că am venit aproape de sfârșitul sezonului și nu a mai fost viteza de pe timpul verii. În schimb este o unitate de poliție cu o activitate intensă, cu apeluri 112 foarte multe, o medie de 300 în 24 de ore. Trebuie să fii conectat în permanență.
4. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat faptul că priorităţile, după reorganizarea IPJ Constanța, vor fi: traficul de persoane, drogurile şi armele, migraţia ilegală, contrabanda, evaziunea fiscală, siguranţa rutieră şi crima organizată. Atât cât ne puteți spune, ce măsuri vor fi implementate pentru diminuarea fenomenului infracțional?
Acestea sunt prioritățile, spun eu, sunt priorități de țară pentru că de îndeplinirea lor depinde siguranța noastră, a tuturor.
Noi lucrăm deja intens pe capitolul de prevenire care intră în competența IPJ Constanța. Sunt unități specializate care se ocupă de combaterea criminalității organizate acestea nu intră în subordinea IPJ. Noi ne concentrăm pe prevenire – care înseamnă prezență în teren, lucru și comunicare și cu cetățeanul că aceasta este esența muncii în poliție.
De asemenea, anul acesta am avut 101 de depistări cu efect psihoactiv pe care le-am declinat către Brigada de Combatere a Crimei Organizate.
În trafic, anul acesta, am fost campioni la testările cu DrugTest. Avem peste 3.660 de testări și dintre acestea aproape 360 au fost pozitive.
5. Factorul uman din Poliție a devenit o problemă cronică. Din datele pe care le aveți, care este gradul de ocupare a funcțiilor și care ar fi numărul optim de polițiști necesar pentru buna desfășurare a activității în municipii, orașe și, mai ales în mediul rural?
Din păcate, la IPJ Constanța are un deficit destul de mare. Ne îndreptăm de un procent de 23,8% deficit la acest moment. Din păcate, lunar se pensionează sau demisionează colegi. Optim poate este mult spus, dar măcar să ne îndreptăm către media europeană care este de 350 de polițiști la 100.000 de locuitori. Noi suntem cam în coada listei.
Chiar acum avem campanie de promovare la admiterea la școlile de agenți. Este o campanie națională, promovată și gestionată de București. Îi încurajăm pe tineri să aleagă această carieră. Cu cât vor fi mai mulți doritori, cu atât și baza de selecție va fi mai mare și vom avea mai mulți profesioniști. Nu sunt suficiente toate locurile de la școlile de agenți ca să acopere deficitul național.
Nu este numai la Constanța această problemă. Așteptăm acum promoția nouă cu mare interes. Până la sfârșitul lunii noiembrie trebuie să avem polițiștii tineri printre noi. Mi-aș dori să aleagă Constanța.
6. De câți polițiști mai are nevoie, suplimentar, IPJ Constanța și care sunt cele mai vitregite secții?
Cele mai vitregite secții sunt cele de ordine publică și poliție de investigații criminale, adică exact acolo unde avem nevoie mai mare, poliția rurală poate ar trebui un pic întărită, Mangalia, că tot este în vizor, – ne apropiem de un procent de 30% deficit, Hârșova, Negru Vodă, Ovidiu …. Sunt posturi rurale unde sunt ocupate doar 50%. În special aparatul central al secțiilor rurale este destul de slab ocupat.
Tinerii nu prea sunt atrași de Constanța, în general. Nu există bazin de recrutare aici, ca polițiștii să provină din Constanța, să aibă o familie, un sprijin la început de carieră, și atunci preferă județele de domiciliu. Aici, în Constanța, oferta educațională este destul de amplă și atunci copiii preferă să meargă către alte cariere.
7. Aveți cunoștintă despre faptul că la anumite secții de Poliție din județul Constanța s-ar ține anumite dosare în birouri și nu ar fi trimise mai departe către Parchet?
Nu am cunoștință despre această practică, dar dacă au cunoștință despre acest lucru cetățenii sunt invitați să vină și să spună.
Eu am program de audiențe miercurea și chiar insist să vorbesc cu cetățenii pentru că de acolo luăm pulsul, iar dumnealor sunt barometrul.
8. Din păcate, se înregistrează o creștere accelerată a consumului de droguri în unităţile de învăţământ din municipiul Constanța, în special la liceele de renume, acolo unde sunt copii cu potențial financiar. Cum se implică IPJ Constanța în eradicarea acestui fenomen?
Acum, în ultima vreme, avem un plan național de acțiune, prin siguranța școlară. S-au făcut planuri județene, locale, sectoriale și împreună cu alți parteneri educaționali, căutăm să fim cât mai prezenți în școală și în jurul școlilor pe tot ceea ce înseamnă siguranță, inclusiv pe prevenirea consumului de droguri.
9. De ce a fost evacuat vechiul sediu al Politiei 2 Mai? Există vreo posibilitate ca oamenii legii să își desfășoare activitatea într-o incintă corespunzătoare, mai ales în perioada de vară?
Mi-a fost adus la cunoștință că a existat un contract prin care s-a dat în folosință spațiul respectiv IPJ-ului, acela a fost reziliat, iar apoi s-a găsit această soluție provizorie, cu crearea unui birou mobil – cu acel container.
Sub imperiul informațiilor care au apărut în presă, am vrut să văd personal cum arată respectivul birou, am fost în prima săptămână (n.r. după preluarea interimatului) acolo. Da, de afară este un container, dar înăuntru este un birou în adevăratul sens al cuvântului. Cu calculatoare, imprimante, toaletă … sunt toate condițiile. Și în afara țării sunt organizate școli în containere, mai nou se fac și case frumoase din containere….
Atât am reușit noi la acel moment, dar firește că avem în vedere să avem și un spațiu mai adecvat. Sunt mai multe variante luate în calcul.
Poveștile celor trei copii, victime ale traficului de persoane, pe care Mădălina Vlangăr nu le poate uita
10. Vă regăsiți mai bine în această nouă funcție sau vi s-au părut mai provocatoare cele deținute anterior în țară sau în străinătate? Ca de exemplu cea de Șef de brigadă la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, unde ați fost în perioada 2017 – 2018?
Mă regăsesc oriunde este uniforma albastră. Dar, da, firește că infracționalitatea care cade în portofoliul structurilor de combatere a criminalității organizate este mult mai provocatoare. Sunt niște cazuri mai complexe, care te provoacă mai mult, îți antrenează imaginația și creativitatea, dar nu aș putea spune că nu mă regăsesc aici pentru că și aici este viteză, adrenalină.
Este o misiune temporară, mi-a fost încredințată pe o perioadă de timp. Noi, deși nu mai suntem militari, avem educație ca zonă și atunci atunci contează mai puțin ce ne place nouă să facem. Facem ce trebuie!
11. Povestiți-ne o întâmplare din cariera dumneavoastră care v-a marcat și pe care nu o veți putea uita niciodată.
Noi lucrăm cu oamenii care vin în spate cu povești care ne marchează.
Poate nu avem timp să îi ascultăm cu tot ceea ce au de spus, dar fiecare poveste ne marchează într-un fel sau altul.
Ce m-a marcat într-adevăr…. poveștile acestea au nume … aș spune Alin, Ramona și Laura, trei victime ale traficului de persoane, care au fost racolați în perioada minoratului…
De ce spun că m-au marcat … Au fost situații în care omul din mine a fost mai puternic decât polițistul: am întrerupt audierea și am plâns împreună cu ei. Eu am plâns de ciudă că n-am putut să fiu acolo și să previn ce s-a întâmplat.
Situațiile acestea aveau povești tulburătoare în spate.
Cel mai greu moment din cariera inspectorului șef al IPJ Constanța
12. Care a fost cel mai greu moment profesional și cum l-ați depășit?
Cea mai grea misiune din viața mea de polițist a fost în misiune, în Timorul de Est, serveam sub egida ONU, aveam puteri executive acolo, lucram la patrulă, eram prim respondent – cel mai dificil în munca de poliție, cei care răspund primii la fața locului nu își permit să aibă o zi proastă sau o cădere, ei trebuie să fie tot timpul pe fază și să gestioneze situația cât se poate de bine ….
Eram în patrulă cu o colegă din Samoa și a trebuit să mergem în acea zi la trei omoruri, săvârșite cu cruzime.
Reușești să treci peste astfel de momente pentru că este viteză, adrenalină, procesezi abia când pui capul pe pernă, ai un pic de timp să te gândești și mulțumești Universului că ești în viață.
13. Este greu pentru o doamnă să aibă o astfel de carieră, ați avut în familie vreun model, de ce ați ales acest drum?
Este la fel de greu ca și pentru un bărbat pentru că suntem polițiști.
Nu am pe nimeni în poliție din familie, părinții mei mă îndrumau către o carieră în inginerie, îmi plăcea foarte mult matematica. A fost o alegere personală, dacă aș lua-o de la capăt aș face același lucru.
14. Cum se împacă viața de familie cu funcția deținută în acest moment? I-ați direcționa și pe copiii dumneavoastră către meseria de polițist?
Ca orice alegere în viață, pe o parte se pierde, pe alta se câștigă. Am norocul că familia mea este înțelegătoare și mă sprijină.
Eu am învățat să îi las pe copii să aleagă ceea ce își doresc ca atunci când vor întâmpina dificultăți, ca oricine în viață, să nu spună că s-a întâmplat din cauza mea.
15. Ce mesaj le transmiteți colegilor dumneavoastră, de aici din IPJ Constanța, dar și locuitorilor județului?
Le transmit că îi susțin în permanență, că oricând au nevoie să vină la mine, îi rog să-și amintească în fiecare zi când pleacă la serviciu, și mai ales atunci când întâmpină dificultăți, că au cea mai frumoasă profesie din lume.
Locuitorilor județului Constanța le transmit că sunt onorată că eu și echipa din IPJ Constanța suntem în serviciul domniilor lor, că îi rog să fie alături de noi în lupta împotriva criminalității, să ne sesizeze de fiecare dată când iau la cunoștință de fapte antisociale, să se gândească la noi nu doar ca la polițiști, ci și ca la oameni care sunt supuși greșelilor și să ne ierte atunci când nu acționăm pe măsura așteptărilor domniilor lor.
CV-ul complet al inspectorului șef al IPJ Constanța poate fi consultat AICI
Citește și:
(VIDEO) Care este prioritatea noului șef al IPJ Constanța, Mădălina-Sorina Vlangăr
(VIDEO) Ultimele zile pentru înscrierile la școlile de poliție: „Să fii polițist este o vocație”
Articolul este platit? Sau reclama mascata? 🙂