Intervenţia la nava Queen Hind, care s-a răsturnat în Portul Midia, noaptea trecută și în această dimineață din cauza condițiilor meteo nefavorabile, porturile fiind închise din cauza vântului puternic.

Astăzi s-a întrunit din nou comitetul de urgență cu reprezentanţi de la nivelul structurilor centrale.

”După cum știți, se intervine de duminică. Intervenția a fost foarte dificilă, pentru că nava a fost aplecată pe o parte și era o singură cale de acces și aceea foarte îngustă, și tot pe acolo trebuiau scoase și animalele. Ele, chiar dacă sunt vii, sunt foarte grele acum pentru că lâna este îmbibată cu apă, se acționează foarte greu, pentru că și în interior poziția salvatorilor era dificilă, erau scafandri în interior. În continuare, ne concentrăm pe salvarea oilor care mai sunt în viață, se pare că mai sunt, acum se apropie navele de vasul eșuat, vom mai salva ce se poate salva, timpul este scurt. Ședința de azi a avut ca scop inițierea unui plan de acțiune pe termen scurt și mediu pentru a putea prevedea fiecare pas făcut în continuare până la neutralizarea cadavrelor. După ora prânzului, după ce venim din teren, ne vom vedea din nou cu toți reprezentanții autorităților locale care intervin pentru a semna un plan de acțiune, de analiză, să vedem cine va efectua extragerea cadavrelor din vas, cine le va transporta și cine la va incinera. Vom avea și un plan de incinerare, să știm în câte zile le vom incinera”, a declarat șeful IGSU, Dan Paul Iamandi.

Șeful IGSU: „Nu se vor sista operațiunile cât timp acolo mai sunt animale în viață”

Acesta a mai precizat faptul că încă se analizează ce incineratoare vor arde cadavrele, pentru că și aici este o problemă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

”E un incinerator care nu poate incinera animale moarte, cel de la Constanța. Dar DSV și Garda de Mediu vor lua legătura cu ei astfel încât, la următoarea ședință, să știm exact care sunt incineratoarele care vor face această pricedură”, a mai spus șeful IGSU. În concluzie, Iamandi a precizat că nu va sista operațiunea pe nava scufundată.

”Nu sistăm nimic atâta timp cât acolo mai sunt animale în viață. O navă a plecat, e pe mare. Avem 35 de pompieri care așteaptă să intre pe navă să le scoată”, a conchis oficialul.

Alexandru Mezei, șeful ANR: „Nava era înclinată cu trei grade în momentul în care era la cheu. Comandantul navei a declarat că redresează nava și că nu are nicio problemă”

”La ora actuală se acționează pentru salvarea eventualelor care mai sunt vii după care urmând să se curețe acvatoriul și de cadavrele existente. Și salvarea animalelor și a cadavrelor trebuie făcută fără să expunem salvatorii la riscuri deosebite. La ora actuală nu există risc biologic. Din declarații a reieșit care ar fi fost înclinată puțin. La navele care încarcă cherestea înclinarea permisă este spre exemplu de 8 grade. Această navă avea 3 grade când a plecat la cheu. Comandantul a declarat că redresează nava și că nu sunt probleme. Această înclinare nu reprezintă o problemă. Acum investigăm, să luăm date de la piloți, comandant, există contradicții în aceste declarații”,a declarat Mezei.

„Cercetarea unui astfel de eveniment poate să dureze și doi ani”

”Nava este abandonată din cauza accidentului, pentru că era în pericol. Comandantul este singurul stivator la nava care are grijă de marfă și răspunde de ea și de marfă și de echipaj și de siguranța navigatiei. Nu e cineva care urcă la nava și îi spune unde să pună marfă. El își asumă pentru că el cunoaște. Calculele de stabilitate și le face domnul comandant. Această nava nu e la primul transport. Există undeva probabil o cauză. E posibil spre deosebire de voiajele anterioare, aveau și alt comandant, este posibil să fi încărcat furajele pe punte și nu în siloz”,a mai spus Mezei.

”Ca să fiu categoric, este ușor să spui că o scoți (n.red. nava) într-o zi, o lunao…Costa Concordia a fost scoasă în doi ani. Dacă vine cineva și îmi spune că o scoate într-o săptămâna, lăsați-mă să nu îl cred. Este iarnă, porturi închise … cercetarea unui astfel de eveniment poate să dureze și doi ani”, a încheiat șeful ANR.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.