Consiliul Județean Constanța, din nou în impas cu atribuirea lotului 3 privind transportul de persoane prin curse regulate. Ce problemă a intervenit
Administrație locală
După o lungă perioadă în care Consiliul județean Constanța a încercat să predea unei societăți specializate contractul privind delegarea gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a județului Constanța Lot 3/Grupa 03, iată că autoritatea județeană se află din nou într-o situație dificilă. Potrivit anunțului publicat în cursul zilei de miercuri, 14 februarie 2024, în SICAP, „toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile”.
Pentru contractul de 18,6 milioane de euro s-au „luptat” două asocieri de firme: Grup Atyc SRL (lider) – Hiros AP – Girueta Tur SRL – Metropolitan – C&I Grup Internațional SRL și MARCON STAR SRL – GEGI SRL – DUMACRIS INST SRL – AUTO LUX TRADING SRL.
De altfel, Marcon Star SRL, firma familiei lui Marian Butnaru, șeful Autorității Rutiere Române, a încercat din răsputeri să câștige această licitație.
Nu mai departe de mijlocul lunii ianuarie 2024, Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația formulată de Marcon Star SRL, lider al asocierii MARCON STAR SRL – GEGI SRL – DUMACRIS INST SRL – AUTO LUX TRADING SRL împotriva raportului procedurii de atribuire nr. 43628/11.12.2023 și a comunicării rezultatului procedurii nr. 44284/13.12.2023, emise de Consiliul Județean Constanța în cadrul procedurii de licitație mai sus amintite.
În urma analizei, CNSC a respins ca nefondată contestația depusă de MARCON STAR SRL, în contradictoriu cu Consiliul Județean Constanța.
Era pentru a doua oară în ultimii aproape doi ani când SC Marcon Star SRL încerca din răsputeri să câștige una dintre licitațiile importante lansate de Consiliul Județean Constanța.
„La licitația pentru atribuirea lotului 3 aferent grupei 3 de trasee (6 trasee) au participat două asocieri ale unor operatori de transport. Ambele oferte au fost declarate neconforme, decizia comisiei de evaluare a ofertelor fiind confirmată de CNSC în cazul contestației uneia dintre asocieri. Procedura a fost reluată, documentația este la serviciul achiziții care pregătește reluarea achiziției sectoriale.”, ne-au transmis reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
Atribuirea lotului 3, o poveste fără sfârșit
Reamintim că nu este pentru prima dată când firma încearcă să se folosească de toate căile legale posibile pentru a avea acces la un contract bun de la Consiliul Județean Constanța.
În luna mai 2022, tot SC Marcon Star, care a depus singura ofertă pentru aceeași procedură de achiziție publică de servicii având ca obiect „Contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a județului Constanța Lot 3/Grupa 03, a fost descalificată de Comisia de atribuire a serviciilor de transport de persoane în județul Constanța pentru lotul 3.
La acel moment, președintele CJC, Mihai Lupu, evidenția că societatea ce era singura care a depus oferta la licitația organizată de CJC propunea să deservească traseele de pe lotul 3 cu mașini închiriate, însă principala condiție pentru a participa la licitație era deținerea de autoturisme proprii.
Deși a contestat decizia autorității contractante la acel moment, CNSC a decis să respingă, ca inadmisibilă, contestația formulată de Marcon Star SRL, în contradictoriu cu Consiliul Județean Constanța pentru neconstituirea cauțiunii în cuantumul legal.
Dar firma nu s-a oprit aici ci și-a căutat dreptatea pe care considera că o are și în instanță, însă Curtea de Apel Constanța i-a respins, definitiv, contestația, ca nefondată la începutul lunii septembrie 2022.
Acesta este motivul pentru care CJC a fost nevoită să reia, în august 2023, procedura de licitație pentru Lotul 3.
Valoarea estimată a acestui lot 3 a fost de 93.235.456,39 lei, respectiv 18.600.000 euro, iar contractul ar urma să fie încheiat pe o perioadă de 7 ani.
Grupa 3 cuprinde șase trasee:
- Traseu 012 Constanța-Murfatlar-Poarta Albă;
- Traseu 013 Constanța-Cobadin-Fântâna Mare;
- Traseu 014 Constanța-Deleni-Dunăreni;
- Traseu 015 Constanța-Adamclisi-Viile;
- Traseu 016 Constanța-Dobromir-Oltina;
- Traseu 017 Constanța-Adamclisi-Ostrov Vamă.
Reamintim că pentru cinci din cele șapte loturi au fost semnate contractele de delegare de gestiune a serviciului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate, la începutul lunii septembrie 2022.
Valabilitatea contractelor este de șapte ani.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Foto: Rol ilustrativ
Citește și:
Ce firme se vor ocupa de transportul public de persoane în județul Constanța