Firma familiei lui Marian Butnaru, șeful ARR Constanța, a pierdut la CNSC. Marcon Star SRL voia să transporte persoane pe șase trasee din județul Constanța
Administrație locală
Pentru a doua oară în ultimii aproape doi ani, SC Marcon Star SRL, firma familiei lui Marian Butnaru, șeful Autorității Rutiere Române, a încercat din răsputeri să câștige una dintre licitațiile importante lansate de Consiliul Județean Constanța privind delegarea gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a județului Constanța Lot 3/Grupa 03.
Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor a respins, în urmă cu câteva zile, contestația formulată de Marcon Star SRL, lider al asocierii MARCON STAR SRL – GEGI SRL – DUMACRIS INST SRL – AUTO LUX TRADING SRL împotriva raportului procedurii de atribuire nr. 43628/11.12.2023 și a comunicării rezultatului procedurii nr. 44284/13.12.2023, emise de Consiliul Județean Constanța în cadrul procedurii de licitație, organizată în vederea atribuirii unui contract de achiziție publică de servicii având ca obiect „Contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a județului Constanța Lot 3/Grupa 03 (reluare procedură de atribuire lot 3/grupa 03)”.
Decizia a fost publicată pe site-ul CNSC în cursul zilei de miercuri, 17 ianuarie 2024.
Precizăm că SC Marcon Star SRL a înregistrat la CNSC, la finalul anului 2023, contestația nr. 54/20.12.2023 prin care solicita anularea comunicării rezultatului procedurii 44284/13.12.2023 în ceea ce privește respingerea ofertei sale ca inacceptabilă, declararea ca fiind acceptabilă a ofertei depuse, dar și anularea raportului procedurii nr. 43628/11.12.2023, în ceea ce privește respingerea ofertei sale ca inacceptabilă, precum și în ceea ce privește anularea procedurii deoarece nicio ofertă nu ar fi admisibilă.
Totodată, liderul de asociere solicita CNSC-ului să oblige Consiliul Județean Constanța să reia procedura de la etapa evaluării ofertelor acceptabile, respectiv de la analizarea ofertei sale ca și acceptabilă și stabilirea rezultatului procedurii în funcție de aceasta.
În urma analizei, CNSC a respins ca nefondată contestația depusă de MARCON STAR SRL, în contradictoriu cu Consiliul Județean Constanța.
SC Marcon Star SRL nu se află la prima „ispravă”
Nu este pentru prima dată când firma încearcă să se folosească de toate căile legale posibile pentru a avea acces la un contract bun de la Consiliul Județean Constanța.
În luna mai 2022, SC Marcon Star, care a depus singura ofertă pentru procedura de achiziție publică de servicii având ca obiect „Contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a județului Constanța Lot 3/Grupa 03, a fost descalificată de Comisia de atribuire a serviciilor de transport de persoane în județul Constanța pentru lotul 3.
La acel moment, președintele CJC, Mihai Lupu, evidenția că societatea ce era singura care a depus oferta la licitația organizată de CJC propunea să deservească traseele de pe lotul 3 cu mașini închiriate, însă principala condiție pentru a participa la licitație era deținerea de autoturisme proprii.
Deși a contestat decizia autorității contractante la acel moment, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să respingă, ca inadmisibilă, contestația formulată de Marcon Star SRL, în contradictoriu cu Consiliul Județean Constanța pentru neconstituirea cauțiunii în cuantumul legal.
Dar firma nu s-a oprit aici ci și-a căutat dreptatea pe care considera că o are și în instanță, însă Curtea de Apel Constanța i-a respins, definitiv, contestația, ca nefondată la începutul lunii septembrie 2022.
Acesta este motivul pentru care CJC a fost nevoită să reia, în august 2023, procedura de licitație pentru Lotul 3.
Valoarea estimată a acestui lot 3 a fost de 93.235.456,39 lei, respectiv 18.600.000 euro, iar contractul ar urma să fie încheiat pe o perioadă de 7 ani.
Grupa 3 cuprinde șase trasee:
- Traseu 012 Constanța-Murfatlar-Poarta Albă;
- Traseu 013 Constanța-Cobadin-Fântâna Mare;
- Traseu 014 Constanța-Deleni-Dunăreni;
- Traseu 015 Constanța-Adamclisi-Viile;
- Traseu 016 Constanța-Dobromir-Oltina;
- Traseu 017 Constanța-Adamclisi-Ostrov Vamă.
Precizăm că la cea de-a doua licitație organizată pentru predarea lotului 3 cealaltă asociere de firme care a depus oferta este formată din Grup Atyc SRL (lider) – Hiros AP – Girueta Tur SRL – Metropolitan – C&I Grup Internațional SRL.
Despre Marcon Star SRL
Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 17 ianuarie 2024, SC Marcon Star SRL a fost înființată în 203, se ocupă de „Alte transporturi terestre de călători” și are sediul social pe strada Th. Burada, în Constanța.
Asociații firmei sunt SC Hermes SRL (95.45%) și de Marigen Prod SRL (4.55%), ambele firme cu sediul în Medgidia. Administratorul societății este Grofu Dănuț Mircea.
Pentru 2022, cifra de afaceri a formei a fost de 4.360.742 de lei, datoriile de 268.733 lei iar pierderile de 181.219 de lei.
SC Hermes SRL, unul dintre acționarii Marcon Star, are ca obiect de activitate „Restaurante și are sediul social pe strada Republicii, în municipiul Medgidia. Ca acționar unic apare Marigen Prod SRL, iar ca administrator apare Butnaru Elena Odeta, soția lui Marian Butnaru, șeful Agenției Teritorială a Autorității Rutiere Române Constanța.
Firma a raportat, pentru 2022, o cifră de afaceri netă de 7.686.557 de lei și un profit net de 3.253.776 de lei.
Celălalt asociat al Marconi Star SRL – Marigen Prod SRL se ocupă de „Alte activități de alimentatie”, are sediul social pe strada Tudor Vladimirescu, în Medgidia și îi are ca asociați pe Butnaru Elena Odeta (90.9%), Butnaru Blanca-Elena (4.55%) și pe Butnaru Dragoș-Marian (4.55%). Și la această firmă administrator apare tot Butnaru Elena Odeta.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Foto: Rol ilustrativ
Citește și:
Ce firme se vor ocupa de transportul public de persoane în județul Constanța