FOTO În ce stadiu este proiectul de extindere a Delfinariului din Constanța și când va fi gata noul obiectiv turistic
Administrație locală
Lucrările de extindere a Delfinariului Constanța sunt în curs de execuție și sunt șanse ca anul viitor, în toamnă, acestea să fie gata, ne-a transmis directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Ionuț Nache. Până la acest moment proiectul de extindere a Delfinariului au ajuns la un progres general de aproximativ 15%, iar organizarea de șantier este finalizată în proporție de 12%, spun reprezentanții Consiliului Județean.
Reamintim că la finalul lunii iulie 2024, după mai multe încercări eșuate de a găsi un constructor care să se ocupe de finalizarea extinderii Definariului Constanța, Consiliul Județean Constanța a semnat contractul pentru execuția lucrărilor rămase cu SC Optim Project Management SRL, valoarea contractului fiind de 17.095.145,01 de lei.
Anterior, firma SC Manelli Impresa SRL abandonase proiectul de extindere, iar CJC a pierdut finanțarea de cinci milioane de euro din cauza nerespectării termenului de finalizare a investiției de către firma desemnată să realizeze proiectul. De asemenea, procedura a fost anulată pentru a doua oară în luna octombrie 2023, întrucât niciun agent economic nu a depus vreo ofertă.
Acum, proiectul a intrat într-un făgaș drept:
„Lucrările la proiectul de extindere a Delfinariului au ajuns la un progres general de aproximativ 15%, cu organizarea de șantier finalizată în proporție de 12%.
În prezent se execută lucrări de remediere la bazinul de antrenament și stațiile de filtre și pompe. În ambele cazuri, săpăturile sunt realizate în proporție de 30%.„, ne-au declarat reprezentanții Consiliului Județean Constanța.
La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Ionuț Nache, ne-a declarat că sunt speranțe, în urma discuției cu constructorul, ca lucrările să fie finalizate mai devreme decât data prevăzută, 31 iulie 2024.
„Lucrările continuă într-un ritm bun și există posibilitatea ca lucrările să fie gata până în toamna anului viitor. Eu mizez și pe faptul că odată cu instalarea noului președinte al Consiliului Județean Constanța, cu siguranță lucrările vor fi finalizate. Și noi ne dorim să se termine cât mai repede lucrările și beneficiarii noștri să poată vedea mamiferele marine în mediul lor.
În noul bazin nu va fi acces, reprezentațiile se vor face în vechiul bazin, dar din exterior se vor putea vedea mamiferele marine”, ne-a declarat Ionuț Nache.
Firma care se ocupă de lucrările de extindere a Delfinariului are un portofoliu impresionant
Potrivit listafirme.ro, site consultat la data de 21 octombrie 2024, compania a fost înființată în anul 2009, are sediul social în Sectorul 1 al Capitalei și se ocupă cu “activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea“. Administratorul societății este cetățeanu britanic Evans David Michael, care deține și 50% din capitalul social al firmei, restul de 50% revenindu-i firmei Commercial Property Services SRL.
În 2023, societatea a raportat o cifră de afaceri de 35.142.807 lei, mai mică cu opt milioane de lei decât cea înregistrată în 2022, un profit de 1.583.985 lei și datorii de 4.742.548 lei.
Potrivit unui interviu acordat în urmă cu câțiva ani publicației www.wall-street.ro, Evans David Michael a călătorit în foarte multe țări, pe parcursul carierei sale, implicat în sute de proiecte, fapt ce l-a ajutat să obțină experința necesară pentru a pune bazele unei afaceri de succes în România.
SC Optim Project Management a gestionat șantiere precum cele ale proiectelor ParkLake Shopping Center, Veranda Mall Obor și Shopping City Piatra Neamț, iar în 2022 a fost contractată pentru furnizarea serviciilor de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și executia de lucrări pentru obiectivul de investiții ce are ca obiect construirea Sălii Polivalente din municipiul Suceava.
O poveste cu final fericit
Proiectul extinderii Delfinariului din Constanța a apărut în anul 2018, când Consiliul Județean a adoptat o hotărâre care viza oportunitatea construirii unui bazin nou de antrenament, stații de filtrare și sediu administrativ. Se identificase și sursa de finanțare: Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism-Masterplanul investiţiilor în turism (Ministerul Turismului).
După doi ani de studii și licitații publice, pe 20 iulie 2020, Consiliul Județean Constanța (CJC) dădea ordinul de începere al lucrărilor pentru extinderea Delfinariului din Constanța, un proiect în valoare de cinci milioane de euro. În 24 de luni, executantul lucrărilor – SC Manelli Impresa SRL – trebuia să finalizeze proiectul.
Concret, în spatele actualei clădiri a Delfinariului trebuia construit un nou bazin, care prezenta particularități specifice mediului natural, precum și o zonă nisipoasă vizibilă prin porțiuni vitrate. Doar că singura lucrare făcută a fost săparea unei gropi.
În luna februarie 2023, Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, vorbea despre vina pe care o are firma care a câștigat licitația privind executarea lucrărilor. Ei sunt cei care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile conform contractului, pierderea contractului de finanțare fiind o consecință a rezilierii contractului de execuție de lucrări.
Constructorul, deși putea prelungi termenul, plătind eșalonat garanția de bună execuție, în valoare de 20.000 de euro, a refuzat să o facă și a renunțat la proiect. Antreprenorul susținea la acel moment că ar fi fost păcălit de fosta conducere a CJC care i-ar fi ascuns, printre altele, că în fundație erau conducte și cabluri pe care companiile de utilități au refuzat să le mute.
Citește și: