Iulian Tudorache, primarul din Crucea: „Veniturile proprii ale localității vreau să le dirijăm către dezvoltare. Educația va fi cea mai importantă pe agenda mea în următorii 4 ani”

Administrație locală
Primarul comunei Crucea, Iulian Tudorache, aflat la primul mandat de edil este unul dintre cei mai tineri șefi de administrații publice locale din județul Constanța. Viceprimar în mandatul 2016 – 2020, liberalul a câștigat detașat alegerile din septembrie 2020 cu peste 80% din voturile cetățenilor din comuna Crucea care i-au acordat o șansă mare.
O localitate ce cuprinde șase sate, Crucea, Siriu, Băltăgești, Crișan, Gălbiori și Stupina, întinsă pe un areal de aproape 25.000 de hectare, este destul de greu de administrat. Experiența anterioară dobândită înainte de a intra în administrație și cei 4 ani în care a învățat multe din postura de viceprimar i-au conturat perspective mari despre ceea ce trebuie să însemne dezvoltarea localității.
Este unul dintre edilii care pune accent mare nu doar pe dezvoltarea infrastructurii localității, dar în mod special pe resursa umană a acesteia. Sprijinul acordat copiilor și crearea tuturor condițiilor pentru ca localitatea să atragă noi locuitori prin oportunitățile pe care vrea să le dezvolte în comună îi aduc lui Iulian Tudorache un plus în ceea ce reprezintă pentru comunitate primarul.
Într-un înterviu acordat Ziarului Amprenta, tânărul primar al comunei Crucea, Iulian Tudorache, ne-a vorbit pe scurt, fără a da vina pe greaua moștenire a administrațiilor precedente, despre problemele pe care le întâmpină în prezent cu privire la proiectele pe care le are în derulare, datoriile pe care trebuie să le achite, dar mai ales despre planurile de viitor pe care le are pentru comunitate și care nu sunt doar pe hârtie.
Care sunt principalele probleme pe care le-ați identificat la momentul când ați preluat mandatul de primar?
Am găsit primăria din poziția de primar aproximativ cum o lăsasem din poziția de viceprimar, cu niște lucruri puțin ascunse sub preș care se referă la datorii pe care comuna le are la acest moment, angajamente pe care trebuie să le onoreze.
Imediat după preluarea mandatului, am plecat de la un sold al datoriei de 2,8 milioane lei. Până la sfârșitul anului 2020 am plătit și am ajuns la 1,9 milioane lei. Foarte mult ne-a ajutat rectificarea bugetară prin care, prin hotărâre de Guvern, ne-au fost alocați 550.000 de lei, cea din luna decembrie 2020. Mi-ar fi plăcut ca acești bani să îi folosesc pe partea de dezoltare și să fac diverse lucruri pentru comunitate, dar nu am avut această posibilitate pentru că s-au dus către executări silite și datorii.
Cât despre promisiuni de campanie și ce mă împiedică la acest moment să încep tot ceea ce am spus că voi realiza, le pot spune locuitorilor că vom avea o mică întârziere din cauza faptului că suntem nevoiți să plătim aceste datorii, dar tot ce s-a promis în campanie se va face.
2. Care sunt principalele proiecte pe care vreți să le realizați în ordinea priorităților?
Imediat după preluarea mandatului am stat de vorbă cu câțiva profesori universitari și specialiști care au creionat de-a lungul timpului strategii. Aceștia mi-au transmis că dacă vreau să am dovada împlinirii primului mandat trebuie să ajung la un targhet de 100 de familii mutate de la Constanța la Crucea. Pentru ca aceștia să se mute aici, comunitatea din Crucea trebuie să le asigure în primul rând școală de foarte bună calitate – bază materială, cadre didactice, posibilitatea de acces la un sistem educațional la standarde de oraș, nu de comună, nu de sat la 50 de km de Constanța. Educația va fi punctul cel mai important de pe agenda mea de primar.
În al doilea rând trebuie să avem utilități, gunoi, iluminat public, apă și canalizare.
În ceea ce privește gunoiul, lucrăm de ceva timp la niște stații de gunoi ca de la trei tone de gunoi colectate în urmă cu trei ani, astăzi să avem săptămânal colectate peste 10 tone de gunoi – deșeuri menajere. Asta înseamnă 7 tone de gunoi care nu se mai ard, nu mai ard pe câmp. Avem o discuție cu compania de colectare selectivă și la acest moment negociem contractul. Ne-au asigurat de o cotă de 10% colectare selectivă, eu îmi doresc mai mult și în acest mandat să ajungem la 50 – 60%. Asta implică o infrastructură – recipiente, containere de 24 de litri pe categorii la fiecare gospodări, programe fixe de colectare pentru fiecare categorie în parte – pe care trebuie să o creem. Cred că dacă oamenii vor avea condițiile necesare, se vor alinia și vor face colectare selectivă. Dacă oamenii vor dori să plătească de exemplu, de trei ori mai mult, taxă de gunoi, vor rămâne așa sau dacă vor să aibă o taxă mai mică trebuie să facă colectare selectivă.
Instalațiile de apă le avem finalizate în 5 sate, iar în proiectul de buget din 2021 avem prinsă finalizarea lucrării de apă de la Băltăgești. Cât despre canalizare avem lucrări pe Crucea și avem contracte semnate pentru canalizări în satele Gălbiori și Stupina.
De 10 ani fostul primar se ruga de drumurile naționale să monteze borduri. Când am venit viceprimar, trotuarele erau într-o stare deplorabilă. Aveam copii care veneau din capătul comunei cu cizme de gumă și când ajungeau la școală se schimbau de încălțăminte. În 2018 am început cu fonduri proprii realizarea trotuarului pe ambele sensuri – 4 kilometri în total. Au fost anumite probleme, s-a suprapus cu lucrările de canalizare. În prima săptămână când am ajuns primar m-am ocupat ca cei de la Drumurile Naționale să-și realizeze investiția. Mai este puțin de lucru și lucrarea la trotuare va fi gata. În primăvară vom pune copaci ornamentali, flori, amenajăm spațiile verzi de-a lungul trotuarului.
Avem o firmă a Consiliului Local care ne ajută mult, ei fac lucrările de reparații, de construcții, la prețuri foarte bune și nu este nevoie să lucrăm cu terți. Spre exemplu, de la începutul lunii ianuarie, se lucrează la Căminul Cultural Crucea.
Drumul ce leagă Băltăgești – ieșire către Țepeș Vodă – Medgidia este cuprins anul acesta în planul de modernizare al județului. Anul acesta se va face partea de proiectare, nu știu dacă se va face și execuția, dar cel târziu anul următor trebuie să se înceapă lucrările. Este un drum care creează ieșire și către Medgidia, inclusiv spre Constanța. Este un drum ce poate fi ușor utilizat pe timp de iarnă. Este vorba despre șase kilometri.
3. Care este cea mai stringentă problemă cu care vă confruntați la acest moment la nivelul comunei?
Este vorba despre instalația de apă de la Băltăgești. Acolo au fost realizate lucrări pe fonduri proprii de 1,5 milioane de lei în ultimii doi ani. Am avut de achitat un ATR de 1 milion de lei pe care l-am achitat către ENEL. Sperăm ca în februarie să avem alimentare cu curent la puțuri și astfel să putem să demarăm și restul de lucrare și oamenii să aibă apă curentă.
4. Cum ați caracteriza anul 2020?
A fost un an dificil. A trebuit să învățăm să trăim în perioadă de criză, mie ca părinte mi-a dat bătăi de cap în ceea ce privește educația copiilor – de la ceea ce învață până la faptul că trebuie să fie permanent cineva cu ei acasă.
Nu ne-am putut desfășura bine activitățile, copiii comunei fiind afectați. Am avut activități precum fotbal, karate pe care nu le-au putut realiza, toată comunitatea a avut de suferit. Am fost nevoiți să reînființăm o grupă de grădiniță la Crișan, am avut cerere, pe fondul reîntoarcerii unor familii în comunitate, din afara țării. Am avut cazuri de COVID la centru rezidențial din comună, am închis parțial accesul celor din exterior și s-a creat anumite animozități… Sperăm într-un an mai bun.
5. Ce mesaj le-ați transmite locuitorilor comunei la acest moment?
Îmi doresc să rămânem la fel de apropiați unii de alții, să am timpul necesar să pot să merg în mijlocul lor pentru a le afla problemele și necesitatile și să fie siguri că vom face tot ceea ce este posibil pentru ca școala, activități conexe ce țin de primărie, să fie îndeplinite. Eu mi-am luat angajamentul ca în fiecare lună, în ultima vineri să am întâlniri cu oamenii. Nu am fost în decembrie și cred ca nici luna aceasta nu ne vom întâlni în cadrul instituționalizat. Îmi doresc să ne vedem în februarie pentru că vreau să discut cu locuitorii despre prioritățile comunei. Împreună vom stabili ce avem de făcut pentru anul ce a început. Vreau să le spun ce am de gând să fac și să vedem dacă asta coincide cu dorințele și necesitățile lor. De aceam am și câștigat mandatul de primar, detașat și nici nu a mai câștigat fostul primar pentru că eu aveam acces la informații și necesitățile pe care le au oamenii din teren. Și dacă am știut ceea ce vor oamenii, m-am îngrijit să le acopăr. Lumea a fost aproape de mine când a fost momentul alegerilor. Am câștigat alegerile cu peste 80% din voturi.
6. Cum credeți că va fi relația cu președintele Consiliului Județean Constanța în acest mandat, mai ales că faceți parte și dumneavoastră, ca și dânsul din familia liberală?
Și în mandatul fostului președinte de Consiliu Județean, cât eu am fost viceprimar, nu mergeam niciodată să cer pentru mine, eu ceream pentru comunitatea mea. Nu trebuie să primeze culoarea politică atunci când ai argumentele necesare pentru solicitarea mea. Cred totuși că va fi o colaborare foarte bună.
7. Care ar fi necesitățile pe care le-ați avea la acest moment pentru proiectele pe care le aveți în derulare?
Am transmis, așa cum au făcut și celelalte primării, în urma ședinței pe care președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a ținut-o recent cu primarii din județul Constanța, că am avea nevoie de un necesar de suplimentare de finanțare pentru canalizările de la Gălbiori și Stupina, ajutor pentru două proiecte incluse pe lista de sinteză a CNI-ului pentru asfaltare – un proiect vizează finalizarea asfaltării în Gălbiori, Băltăgești și Stupina și cel de-al doilea asfaltare Crișan și Șiriu. Urmează să primim o solicitare pentru semnarea unui contract al unei săli de sport la Crucea.
8. Cum v-ați gândit să atrageți investitori în comună?
Avem în plan să dezvoltăm o cooperativă și să facem un Eco District Comunal Crucea iar beneficiile pe termen lung vor fi foarte mari: de la o vizibilitate foarte bună, la niște produse sub marcă înregistrată „Comuna Crucea” care se vor putea vinde bine pentru că vin dintr-o zonă protejată ecologic, de la fructe, legume până la produse finite. Avem crescători de anumale și cultură mare atestată ecologic pentru anumite culturi.
9. Cum arată bugetul pentru anul în curs?
Întâi trebuie să vedem legea Bugetului de stat pentru a vedea formula de calcul la cotele defalcate. Mi-aș dori ca din cotele defalcate și impozit pe venit să asigurăm partea de funcționare, iar veniturile proprii să le dirijăm către dezvoltare.
Când am venit viceprimar și membru în Consiliu Local în 2016, din fonduri proprii erau dirijate către dezvoltare 200.000 de lei și gradual am majorat cota și am ajuns în fiecare an la două milioane de lei fonduri proprii care se duc către dezvoltare. Singurul mod în care ne putem dezvolta este să asigurăm resurse din ce mai multe și stabilite pe obiective țintă și fără trecere pe buget multianual.