Autoritățile locale din Topraisar au speranțe mari că până în luna iunie a acestui an, cele două proiecte de asfaltare inițiate de administrația locală vor începe. De asemenea, se studiază posibilitatea realizării unui studiu de fezabilitate pentru racordarea comunei la rețeaua de gaze naturale. 

Cele două proiecte de asfaltare la care autoritățile locale lucrează încă din 2016 vor fi demarate cel târziu la jumătatea acestui an. Aceasta este speranța primarului din Topraisar, Stelian Gheorghe, care își dorește ca cei 21 de kilometri de străzi de pe raza comunei ce urmează să fie asfaltați să aducă un plus de confort locuitorilor.

Birocrația multă și termenele lungi pentru acordarea tuturor avizelor necesare au îngreunat procedurile pentru stabilirea unui constructor pentru aceste două proiecte atât de importante pentru comunitatea locală.

Primul dintre contractele de asfaltare a fost deja scos la licitație, iar cel de-al doilea urmează în perioada următoare: “Proiectul de asfaltare a străzilor cu bani de la AFIR mai are nevoie de un aviz pe documentația de atribuire și apoi va fi scos în SEAP. Sper să nu existe alte probleme”, a mai spus primarul Stelian Gheorghe.

Contractul privind asfaltarea unui număr de 15 km de drumuri în comună, este finanțat cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (9 Km), iar alți șase kilometri cu bani de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), program dezvoltat de Ministerul Agriculturii.

Contractul privind asfaltarea de drumuri cu fonduri de la PNDL vizează “Serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrării Modernizare drumuri în interiorul localitatilor Movilița, Biruința, Potârnichea și Topraisar” și are o valoare estimată de 8.556.998,29 lei, fără TVA.

Contractul privind modernizarea a 15 străzi, în lungime totală de 9.249 km, vizează realizarea de lucrări pe mai multe străzi din satele comunei. Astfel, în Movilița vor fi asfaltate străzile Eroilor, Trandafirilor, Albinelor, Brândușei, în Biruința – străzile Livadei, Semănătorului, Unirii, Nemuririi, din Potârnichea – Căprioarei, Ghioceilor, Lalelelor și din Topraisar – Liliacului, Dorului, Izvor, Cișmelei.

De asemenea, primarul spune că are în plan pentru acest an reabilitarea și asfaltarea a două străzi importante din Topraisar – Daciei și Mușcatei, pe care s-a realizat în 2018 rețeaua de canalizare și care nu sunt incluse în niciunul din cele două proiecte de asfaltare care se vor derula în comună. “O să facem întâi proiectarea și mai apoi o să încercăm să găsim fonduri pentru a le asfalta fără a mă împrumuta”, a mai spus primarul.

Gazele în comună, un proiect îndrăzneț, dar realizabil

Un proiect important pentru administrația locală este cel de aducere a rețelei de gaze în comuna Topraisar. “La acest moment studiem posibilitatea realizării studiului de fezabilitate pentru rețeaua de gaze în comună”, a precizat edilul. Un proiect deosebit de important pentru comunitatea locală și unul ce implică multă muncă din partea administrației locale, pentru care sunt speranțe de punere în aplicare.

De altfel, comunitatea din Topraisar este în continuă creștere. În ultimii ani multe familii din împrejurimile comunei și-au achiziționat terenuri aici și și-au construit case, încercând să se apropie cât mai mult de municipiul Constanța. Astfel, în perspectiva viitoarei rețele de gaze în comună administrația locală se gândește și la generația de mâine.

Iar doritori există în comună destul de mulți, după cum ne-a declarat primarul. Conducta de gaze se află la ieșire din Techirghiol, însă nu distanța este un impediment pentru o rețea de gaze în comună ci sumedenia de avize care vor trebui să fie obținute și timpul ce se va pierde cu acestea. Însă autoritățile locale vor să aducă acest confort în casele oamenilor și cu speranță și muncă acest proiect va fi realizat.

Citește și:

Monumentul din Topraisar dedicat ostașilor căzuți în Primul Război Mondial va fi reabilitat

Topraisar: Un nou foraj de apă în cartierul nou din satul Movilița

Lista celor 58 de primării care au primit bani de la Consiliul Județean Constanța

De ieri, în Parohia Topraisar, credincioșii se pot închina la Veșmântul Sfintei Filofteia, ocrotitoarea copiilor

Momente istorice importante aduse în lumină de autoritățile locale din comuna Topraisar, în anul Centenarului Marii Uniri

Lucrări la Topraisar: Se modernizează și se extinde rețeaua de alimentare cu apă la Movilița iar 15 străzi urmează să fie asfaltate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.