Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța a anunțat, într-o postare publică pe pagina de Facebook a Primăriei, că a decis să retragă viceprimarului USR atribuțiile de coordonare a structurilor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, așa cum au fost ele precizate în Decizia nr. 4352 emisă în data de 26.07.2021.

Anunțul a fost făcut chiar în momentul în care liderii USR Constanța, printre care se afla și viceprimarul Florin Cocargeanu, participau la o conferință de presă.

Cei prezenți au profitat de ocazie pentru a oferi o replică în legătură cu decizia pe care a luat-o primarul Constanței:

„Am aflat și eu din această postare că mi-au fost retrase atribuțiile. Ca justificare adusă este faptul că nu am votat acel proiect privind împrumutul, în cadrul Consiliului local, deși înainte spusesem că sunt de acord cu un împrumut în cadrul discuțiilor purtate în urmă cu două luni, dar nu în orice condiții. Și acum am fi fost de acord dacă discutam înainte, dacă ni se explica de ce este nevoie de finanțare pentru proiectul respectiv sau de ce este nevoie de un împrumut. Mi se mai reproșează și acea atitudine a mea de pe Facebook împotriva domnului primar. Nu mi se reproșează însă nimic în activitatea de viceprimar. Este linia pe care domnul primar a apucat acum ceva timp, de a aduce PSD-ul la guvernarea locală”, a precizat Florin Cocargeanu.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Dacă votul constănțenilor la alegerile locale din 2020 a făcut ca USR să reprezinte o treime din Consiliul Local, iată că nu a fost suficient și se dovedește că acești doi ani PSD-ul a pus cizma pe gâtul PNL-ului și guvernarea locală a fost făcută în birourile PNL-ului și ale PSD-ului. Argumentele care se aduc sunt ridicole câtă vreme că noi am declarat că am putut fi de acord cu acest împrumut în contextul în care s-ar fi discutat cu noi și s-ar fi adus argumente. Se pune în mod clar pecetea guvernării PNL-PSD în Constanța”, a precizat consilierul local Dumitru Caragheorghe, președintele USR Constanța.

La rândul său și deputatul Stelian Ion, cel care a candidat la alegerile locale din 2020, a avut propria opinie cu privire la decizia luată de primarul Vergil Chițac: „În 2020 constănțenii au dat un mesaj foarte clar că vor guvernare de dreapta. Au votat USR și PNL în ideea ca împreună aceste partide să facă administrație publică în folosul constănțenilor. Demersurile domnuiei sale de retragere abuzivă a atribuțiilor viceprimarului USR sunt îndreptate împotriva constănțenilor care l-au votat în 2020”, a precizat deputatul USR, Stelian Ion.

Declarațiile complete le puteți asculta în cele ce urmează:

Virgil Chițac a motivate gestul de a-i retrage atribuțiile viceprimarului Florin Cocargeanu prin următoarele:

„Viceprimarul USR a votat în Consiliul Local Constanța împotriva proiectului prin care dorim să contractăm un împrumut pentru finanțarea cheltuielilor ce ni se cuvin.  Acest împrumut ne ajută să finalizăm un set de investiții în infrastructura din oraș, aflate în diferite stadii de implementare. Valoarea acestor proiecte este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, din care 1,85 miliarde de lei reprezintă finanțare europeană, iar 250 milioane de lei sunt cheltuieli neeligibile, care, așa cum spuneam, sunt în sarcina noastră.

După votul și comportamentul domnului viceprimar, înțeleg că nu-și dorește să finalizăm aceste proiecte pentru care atât noi, cei din aparatul administrativ, cât și constănțenii ne-am zbătut foarte mult. Condamn această atitudine, cu atât mai mult cu cât anterior viceprimarul din partea USR, și-a declarat acceptul pentru contractarea de împrumuturi pentru dezvoltarea orașului.

Un număr de 6 proiecte de pe această listă vizează renovarea integrală a unor unități școlare, iar structura care se ocupă cu administrarea tuturor unităților de învățământ este chiar în subordinea viceprimarului USR. Or, din această perspectivă, atitudinea domniei sale este cel puțin suspectă.

Mai mult, nu pot fi indiferent față de discursul public ireverențios pe care viceprimarul USR îl are în ultimul timp la adresa mea. Este adevărat că ceea ce spune și ce face viceprimarul USR îl caracterizează în primul rând pe el și pe nimeni altcineva; însă administrația publică are nevoie, în afară de dăruire și competență, de etică și exemplu personal.

Deloc în ultimul rând, subliniez că pot trece peste anumite declarații care mă au în vedere, dar nu concep ca, în numele unor jocuri politice și antipatii personale, să aibă de suferit tot orașul. Țin să reamintesc că proiectele pe care le derulăm la Primărie nu sunt ale unor persoane fizice, pe care le simpatizăm sau nu, ci sunt ale tuturor constănțenilor, a peste 300.000 de locuitori ai orașului nostru. Așadar, toată această scenetă lovește fix în punctul pe care domnul viceprimar ar trebui să-l apere cu cea mai mare convingere.

Pentru toate acestea, am decis să retrag viceprimarului USR atribuțiile de coordonare a structurilor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, așa cum au fost ele precizate în Decizia nr. 4352 din 26.07.2021.”, se arată în postarea de pe pagina de socializare a Primăriei Constanța.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.