(Studiu) Mierea românească, un antibiotic mai puternic decât mierea de Manuka
Sănătate
Cercetătorii Simona Bişboacă, inventator premiat mondial în industrie alimentară, şi Ioan Bişboacă, au dovedit, prin testări de laborator în ţară şi confirmate în Elveţia, că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, o miere specială provenind din Noua Zeelandă.
Descoperirea a fost făcută în procesul de dezvoltare a unui nou produs alimentar creat de soţii Bişboacă pe baza brevetului lor de invenţie pentru “cel mai puternic antioxidant” (aşa cum scrie pe diploma Gold Medal obţinută la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia, în 2011), care să conţină miere şi alte produse ale stupului. “Am vrut să folosim, desigur, cea mai grozavă miere de pe piaţă pentru produsul nostru şi aşa cum scriu o sumedenie de site-uri care comercializează vestita miere de Manuka, noi am crezut că este într-adevăr cea mai puternică miere de pe piaţă, ca efect antibacterian. Mare ne-a fost însă surpriza să vedem rezultatele comparative”, a declarat, pentru Agerpres, inginera Simona Bişboacă.
Cei doi cercetători au făcut primele analize comparative între sortimente de miere românească şi cea de Manuka la Cluj, la USAMV, Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, absolvită de tânăra inventatoare. Apoi, alte testări la Oradea, la Facultatea de Medicină şi ulterior, în cursul acestui an, în Elveţia, mai exact la Culture Collection of Switzerland (CCOS) din Wadenswil. “Din rezultatele de la Cluj am constatat că mierea noastră e mult mai bună, antibacterian, decât cea de Manuka. Am vrut să verificăm şi aceste rezultate prin laboratoarele de la Oradea, unde au ieşit rezultate excepţionale. Pentru că au comentat unii, ne-am hotărât să ieşim în străinătate, într-o ţară neutră şi recunoscută pentru servicii mondiale de calitate. Deşi noi avem încredere că şi la noi se fac analize foarte bune, dar pentru certitudine, am ales Elveţia, banca lor naţională pentru microorganisme”, a declarat, luni, în conferinţă de presă, Simona Bişboacă. Cei doi au trimis la CCOS miere românească, de la raft, din magazin, miere de Manuka originală, comandată de la producători din Noua Zeelandă şi probe din produsul cel nou. Dar elveţienii, fiind patrioţi, au adăugat comparativ şi probe din mierea elveţiană.
Sursa: www.agerpres.ro