(VIDEO) Andrei Talpeș, bilanț la un an de la înființarea Clubului Sportiv Municipal Constanța

Sport
La un an de la înființarea Clubului Sportiv Municipal Constanța, Andrei Talpeș, directorul CSM, ne-a vorbit într-un amplu interviu despre progresele care s-au făcut în această perioadă, despre proiectele speciale care vor fi dezvoltate în curând în cadrul CSM, dar și despre primele baze sportive din municipiu care vor intra în reabilitare după ce vor intra în administrarea Primăriei Constanța. Reamintim că hotărârea de înființare a CSM Constanța a fost adoptată de Consiliul Local în data de 21 decembrie 2021, instituția de drept public cu personalitate juridică, funcționând în subordinea Consiliului Local al Municipiului Constanța.
https://youtu.be/2szKI-v1G40
1. Se împlinește un an de la înființarea CSM Constanța. Cum a fost această perioadă, ce secții sunt funcționale în acest moment, ce progrese au fost realizate până acum și cum încheiați anul 2022?
Consider că cea mai mare provocare a fost aceea de a începe activitatea propriu zisă a Clubului Sportiv Municipal, de a dezvolta toate programele pe care acest club și le-a propus.
A fost un an foarte intens, cu multe provocări, dar și foarte frumos pentru că au apărut foarte repede și rezultatele. Sunt foarte încântat de activitatea tuturor sportivilor din cadrul secțiilor noastre. Evident că totul este perfectibil și sper ca acest club să ajungă unul dintre cele mai importante din țară.
Avem 21 de secții funcționale în acest moment și îmi doresc ca în urma manifestărilor de dorință ale unor persoane care vor să practice anumite sporturi, să mai avem și alte secții care nu se regăsesc momentan în cadrul clubul nostru. Vrem să dezvoltăm sportul în Constanța prin toate ramurile sportive pe care această comunitate și le dorește.
Inițial se vorbea de un număr de patru secții după care, făcând o analiză, în urma solicitărilor, din dorința de a salva sportul constănțean, am decis ca acest club să se dezvolte cu 21 de secții, toate fiind funcționale. Avem sporturi de echipe, individuale, chiar și secție pentru persoane cu nevoi speciale.
Este un proiect special, o secție la care țin foarte mult.

Campionatul Naţional de Tenis de Masă
Constanța trebuie să-și îndrepte atenția către astfel de persoane. Pentru mulți este un subiect tabu sau nu vor să discute despre el, dar eu consider că toată lumea trebuie să facă sport.
Sportul unește și în cazul de față sunt mândru că am gândit acest proiect. În curând o să vedeți că este o secție care face foarte multe lucruri bune.
2. Ce ne puteți spune despre rezultatele obținute de sportivii din cadrul secțiilor CSM Constanța?
Avem rezultate foarte bune, toate secțiile merg bine. Sportivii noștri, antrenorii noștri, staff-urile noastre au înțeles ce li se cere, unde vin, din ce club fac parte. Standardele sunt foarte ridicate aici, pretențiile sunt mari.
Sunt rezultate bune, de la tenis de masă, la înot, caiac canoe … Unele dintre secții nu au intrat în competiții, au fost în pregătire. Deși vorbim de un an de la înființarea CSM, activitatea sportivă propriu zisă a început în iunie-iulie, iar unele dintre secții nu au mai avut parte de competiții pentru că așa este construit calendarul competițional. Ei s-au pregătit ca de la 1 ianuarie 2023 să intre în forță. Sunt puține secții în această situație, restul au mers foarte bine – gimnastica, șahul….



3. La acest moment câți sportivi sunt legitimați în cadrul CSM Constanța?
Avem aproximativ 800 de sportivi legitimați, iar numărul acestora este într-o continuă creștere pentru că avem foarte multe solicitări. În fiecare zi avem copii noi care vin, care vor să facă sport, au vârste foarte mici și nu îi putem legitima de la bun început pentru că în primul rând trebuie să le placă sportul, după care vorbim despre performanță și înaltă performanță.
4. Aveți și vârfuri pe care ați reușit să le cooptați?
Avem, desigur, deja am atras atenția unor mari sportivi și urmează să mai semnăm cu alte nume sonore.
Eu zic că cel mai mare impact îl vom avea după Jocurile Olimpice pentru că majoritatea sportivilor valoroși sunt sub contract după 2024, iar imediat după putem discuta și vedea pe cine putem atrage. Tot timpul se gândesc lucrurile în jurul ciclului olimpic. Noi am început în mijlocul lui și nu este corect să destabilizezi pe cineva care are un asemenea obiectiv.
În curând vom avea o Gală a excelenței, o vom organiza în această lună, iar acolo îi vom premia pe cei mai buni sportivi ai noștri, cele mai bune rezultate și vom scoate în evidență ce are Constanța mai frumos. Are o comunitate atât de frumoasă și avem cu ce ne mândri.
5. Anul acesta la Constanța a fost organizat un eveniment de talie internațională care a adus plus valoare atât CSM-ului cât și orașului Constanța. Vă gândiți cum să aduceți și în 2023 astfel de evenimente la malul mării?
Întotdeauna ne gândim la asta. Strategia Clubului este și despre a atrage evenimente pentru a promova și dezvolta orașul Constanța.
Sportul este atât de frumos pentru că este o formă de a promova, poți face turism prin sport, poți să promovezi orașul prin sport. Sportul este cel mai bun ambasador. Avem foarte multe proiecte la care lucrăm pentru a atrage cât mai multe evenimente de acest gen, fie că sunt naționale, fie că sunt internaționale pentru că această comunitate se dezvoltă când ia parte la astfel de evenimente, are ce învăța de la ele. Pe lângă partea de show, expui copiii la un lucru senzațional, pe care nu l-au mai văzut.
6. Care au fost reacțiile după finalele FIBA 3X3, eveniment organizat la Constanța?
Pot spune cu mândrie că este unul dintre cele mai bune evenimente outdoor organizate vreodată în România, iar feedback-ul a fost unul extraordinar.
Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face, sunt mândru că putem să le implementăm, trebuie doar să fim deschiși și să atragem cât mai multe evenimente.
7. Pe lângă performanță, constănțenii sunt interesați de sportul de masă. Ce trebuie să știe părinții care vor să își înscrie copiii la una dintre secțiile CSM?
Părinții trebuie să știe că ușile sunt deschise mereu. Aceasta este menirea acestui club, suntem deschiși, mereu căutăm noi talente. Făcând sport ai o comunitate sănătoasă și încurajez toți părinții și toți copiii să vină către noi.





8. Care sunt secțiile cele mai solicitate din cadrul CSM Constanța?
Nu am făcut o analiză în acest sens, dar cred că pe sporturile de echipă avem cea mai mare solicitare în acest moment. Începe să se echilibreze balanța pentru că am început să scoatem în evidență și celelalte sporturi care până acum, din diverse motive, nu erau atât de mediatizate sau promovate.
Acum, pentru că am început să facem asta, lucrurile începem să se schimbe total. Vorbim de șah, gimnastică…. Deși aveau rezultate, lumea nu prea știa despre ele, despre rezultatele lor.
Asta încercăm mereu să scoatem în evidență, munca acestor oameni, a acestor copii, performanțele, rezultatele … Pe lângă faptul că sportul unește, sportul creează caractere și eroi, eroii fără pelerină, cum îi numesc eu, acești sportivi care sunt cei mai buni ambasadori care, prin imaginea și rezultatele lor atrag cât mai mulți copii.



9. Care a fost cea mai mare provocare pe care ați avut-o până în prezent în calitate de director al CSM Constanța?
A fost însuși înființarea acestui club și punerea lui pe șine. Nu este deloc ușor să creezi ceva de la zero și să o faci să funcționeze imediat, nu să stai să aștepți șase luni, un an… Pur și simplu să o iei de la zero, să o construiești și atunci când toți sportivii se adună, doar să apeși pe un buton și toate să funcționeze.
Nu a fost ușor, dar este o mare mândrie ceea ce am realizat până acum.
10. Cum v-ați ales echipa cu care lucrați?
Echipa a fost aleasă prin concurs, susținut în baza legii. Mă bucură faptul că au venit alături de noi oameni serioși, specialiști. Sunt foarte mulțumit de echipa mea, am fost norocos.
11. Care sunt așteptările și obiectivele pentru 2023?
Cea mai importantă pentru acest moment este infrastructura. Este unul dintre pilonii pe care am construit acest club. Celelalte obiective sunt corelate și de bugetul care ne va fi acordat pentru 2023. Noi am stabilit obiective și pentru performanță și pentru sportul de masă. Obiectivele sunt doar de performanță, nu fac niciodată rabat de la nicio regulă. Câteodată nu sunt cel mai iubit om, dar cred că doar așa putem realiza lucruri.
12. Cum arată bugetul CSM Constanța de anul viitor?
Evident că este mult mai mare pentru că cel de pentru anul 2022 a fost prognozat pe 6 luni. Bugetul de anul viitor cuprinde și foarte multe investiții pe care vrem să le facem în infrastructură. Dacă reușim să facem aceste lucruri, consider că municipiul Constanța va arăta mult mai bine, copiii vor avea unde să facă sport, vor avea oportunități să își petreacă timpul liber, să avem baza piramidei foarte puternică iar de acolo să ne alegem campionii.
13. Care sunt primele baze sportive care vor intra în reabilitare?
Un punct sensibil în această construcție este faptul că în trecut, curțile școlilor și liceelor erau deschise, iar acum sunt închise. Mă gândesc că dacă începem ușor, ușor să le pregătim, să le modernizăm și să începem să le deschidem publicului larg, de acolo vom începe să avem din nou baza de selecție. Treptat, această bază de copii se va dezvolta, se va multiplica.
Mai este și Palatul Copiilor care din păcate nu arată bine și în care municipalitatea își dorește să investească.
Toate bazele sportive, inclusiv Badea Cârțan sunt solicitate Ministerului Sporturilor, suntem în permanent contact cu aceștia, se lucrează la Hotărârile de Guvern, acestea vor pleca pe circuitul de avizare și o să așteptăm Hotărârea de Guvern în urma căreia toate bazele vor veni către municipalitate. Atunci o să discutăm despre ce facem în ele, în ce ordine, ce fonduri le alocăm…





















Trebuie gândit foarte bine, în ce ordine le facem, a importanței strategice. Trebuie făcută în primul rând o analiză a clădirilor care mai există aici.
14. Ce mesaj transmiteți sportivilor din cadrul CSM, dar și iubitorilor de sport din municipiul Constanța?
Sportivilor le transmit să fie ambițioși, dedicați, pasionați și să muncească pentru că, cu muncă și pasiune, nu ai cum să dai greș.
Iubitorilor de sport le doresc sărbători fericite și îmi doresc să ne susțină așa cum au făcut-o și până acum pentru că vin în număr foarte mare și asta mă bucură. Le doresc să facă sport, mișcare și să fie sănătoși!
Citește și: