Condamnare pentru delapidarea bugetului Primăriei Târgușor. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța
Știrile zilei
O fostă angajată a Primăriei Târgușor a fost condamnată în primă instanță, de Judecătoria Constanța, la aproape trei ani de închisoare, aceasta fiind găsită vinovată de delapidarea primăriei.
Povestea oficială
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că inculpata, Lucia G., în perioada 01.06.2014 – 02.11.2016, în calitate de funcţionar public angajat al Primăriei Târguşor pe funcţia de inspector impozite şi taxe, cu atribuţii de colectare taxe locale, și-ar fi însușit suma totală de 248.851,58 lei.
Suma era compusă, spun procurorii, din: „suma de 103.625,58 lei – reprezentând contravaloarea serviciilor apă potabilă încasată și nedepusă, suma de 9.863 lei – reprezentând contravaloare borderouri de încasări generate de programul informatic și suma de 135.363 lei – reprezentând încasări din impozit teren extravilan, impozit teren, impozit auto, impozit clădiri, amenzi, chirii și concesiuni)“.
Suma de bani o gestiona inculpata, conform procurorilor, „prin următoarea modalitate: o parte din chitanțele generate din sistemul informatic, după listarea și predarea către contribuabil a unui exemplar, erau anulate, iar valoarea încasării nu mai era consemnată în registrul de casă și nu se depunea în casierie“.
„Ulterior anulării, se emiteau chitanțe manuale, care erau operate în registrul de rol nominal unic, scăzându-se debitul contribuabilului cu suma încasată. Chitanțele anulate nu erau preluate în borderoul de încasări, nu erau trecute în registrul de casă și nu erau depuse în contul bancar al primăriei. Chitanța manuală nu era în fapt o operațiune de încasare, ci de stingere a datoriei contribuabilului în rolul nominal“, mai spus procurorii.
Conform datelor aflate la dosar, inculpata a recunoscut infracțiunea reţinută în sarcină, solicitând aplicarea procedurii simplificate.
Din fişa de cazier judiciar rezultă că femeia nu este la primul contact cu legea penală, infracţiunea din prezenta cauză fiind săvârşită în termenul de încercare stabilit într-un alt dosar.
Ca atare, instanța a constatat că infracţiunea din prezenta cauză a fost săvârşită în termenul de încercare stabilit în celălalt dosar și a decis condamnarea inculpatei, în final, la doi ani, șapte luni și 20 de zile de închisoare.
Judecătoria Constanța admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Comuna Târguşor și a decis obligarea inculpatei să plătească părţii civile suma de 83.896,24 lei reprezentând accesorii (majorări de întârziere) ale prejudiciului achitat integral în cursul urmăririi penale.
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
În dosar, Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Târgușor are calitatea de parte civilă.
Primul termen a fost stabilit pentru data de 27 noiembrie 2024.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Sursa text: Portal instanțe de judecată și rejust.ro
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Angajata unui cunoscut lanț de magazine din România, condamnată la Constanța pentru delapidare