Pensia militară a primarului Chițac, decisă la Curtea de Apel Constanța
Știrile zilei
Pensia militară a primarului Vergil Chițac, pentru care acesta a dat în judecată Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării, va fi stabilită la Curtea de Apel din Constanța.
Decizia privind instanța care va analiza cazul a fost luată de către judecătorii Curții Supreme, care fuseseră chemați să soluționeze conflictul negativ de competență ivit între Tribunalul Constanța și Curtea de Apel.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, ambele instanțe constănțene își declinaseră competența de soluționare a dosarului vizând pensia militară a primarului Constanței.
Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României, a stabilit că, în cauză, dosarul trebuie să fie analizat de către Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
Decizia Înaltei Curții nu mai poate fi atacată.
În aceste condiții, urmează ca dosarul să revină în Constanța, pe rolul Curții de Apel.
Ce a cerut primarul Constanței
Așa cum arătam în edițiile anterioare, potrivit Hotărârii 1335/2024, prin care Tribunalul a trimis dosarul la Curtea de Apel Constanța, în proces, Vergil Chițac a solicitat obligarea Casei Sectoriale de Pensii a MApN la actualizarea pensiei militare de serviciu de care acesta beneficiază.
Conform sursei citate, Vergil Chițac a arătat că prin aplicarea unor prevederi din OUG 59/2017 și, respectiv, OUG 114/2018 la calcularea pensiei sale, prevederi prin care „i s-a diminuat cuantumul pensiei militare de stat, s-a produs o vătămare a drepturilor și intereselor sale legitime“.
În proces, primarul Constanței a ridicat și excepții de neconstituționalitate legate de cele două OUG care au dus la diminuarea pensiei sale.
Acum, toate aceste aspecte vor fi analizate de către Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, scj.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
Sursa foto 1: Facebook.com – Vergil Chițac
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: